Maskiner och människor tystnade när branschen hedrade dödsoffren i Örebro

Klockan 12 på tisdagen förenades Sverige i en tyst minut för att hedra dödsoffren efter masskjutningen på Campus Risbergska i förra veckan. På Orkla Foods Sveriges fabrik i Örebro stängdes alla maskiner av och flaggan vajade på halv stång.

I Orkla Foods Sveriges två produktionsanläggningar i Närke har stämningen varit ganska dämpad under den senaste veckan, efter skolskjutningen på Campus Risbergska i Örebro förra tisdagen.
– Det har varit det naturliga samtalsämnet under informationsmöten och avdelningsavstämningar, och från företagsledningens sida har vi öppnat upp för dialog och stöd från kollegor, chefer, HR och företagshälsovård. Men det är nog precis som på många andra arbetsplatser runt om i Sverige. En sådan här tragisk händelse gör att man stannar upp, säger fabrikschefen Erik Olsson, som ansvarar för fabrikerna i Kumla och Örebro, där det bland annat tillverkas dryck, rullpackad färdigmat och kylda desserter.
Här arbetar totalt 250 personer.
– Det är ingen av våra medarbetare som är direkt berörda av skolskjutningen. Men det är många av dem som själva har gått på skolan, har vänner och släktingar som går där eller som känner någon som har drabbats, säger Erik Olsson.

När Livsmedel i fokus ringer sitter han i bilen på väg till fabriken i Örebro för att vara med under den tysta minuten klockan 12. Han berättar om hur man kommer att samla alla medarbetare i mindre grupper, ute på deras respektive avdelningar.
– Alla maskiner stängs av och vi kommer att ta ett kliv tillbaka för att högtidlighålla den tysta minuten. Jag tror att det kommer att bli ganska känslomässigt när vi alla åter besöker händelserna i våra tankar, säger Erik Olsson, som själv besökte minnesplatsen utanför Campus Risbergska i helgen för att tända ett ljus.
– Det var väldigt påtaglig hur många människor som faktiskt berörs av detta. Det är inte bara vi här i Örebro eller i Sverige. Via vänskaps- och familjeband handlar det om en stor del av hela världen.
Tror du att detta kan bli någon slags vändpunkt?
– Jag hoppas det. Att det kan bli en tankeställare, där inte minst beslutsfattare får upp ögonen för hur vi hanterar människor som behöver hjälp och stöd. Vi har monterat ned en del av välfärden och tilliten men nu behöver saker och ting förändras.

 

 

Dela

Fler nyheter i Människor och Värdekedjan

De får framtidens mat att växa: ”Vi går alltid all-in”

Gott, enkelt och lönsamt. Det är tre viktiga kriterier för att skapa framtidens hållbara och hälsosamma livsmedel.
– Hos oss finns inga konkurrenter, bara potentiella samarbetspartners, säger Anna Henning Moberg, verksamhetschef på Torsåker gård.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.