6 februari 2025
Det nya foodlabbet ska byggas i direkt anslutning till Polarbröds fabrik i Älvsbyn. Här ska både befintliga, lokala livsmedelsföretag få möjlighet att utveckla sina affärsidéer samtidigt som nya företagare får hjälp att våga ta steget och satsa på sina idéer.
– Målet är att det ska bli en plats som kan erbjuda livsmedelsföretag i regionen den kunskap och de verktyg som behövs för att utveckla framtidens hållbara mat. Vi vill skapa förutsättningar för ökad livsmedelsproduktion, där entreprenörer får en plats för samarbete och innovation, säger projektledaren Maja Berggren.
Kreativa samarbeten, workshops, föreläsningar och sensorik är en viktig del av det nya labbet, och redan nu är många spännande projekt och matexperiment inplanerade – inte minst vad gäller att ta vara på restströmmar.
– Vi vill knyta an till livsmedelsföretagare som vill jobba tillsammans mot en mer hållbar livsmedelskedja. Magi uppstår genom samverkan. Det gäller det att hitta synergier och kroka arm för att hitta en gemensam väg framåt.
Nyligen arrangerades ett event tillsammans med vegokocken Gustav ”Jävligt gott” Johansson, där man lagade mat av vegetabilier som odlas runt Älvsbyn, som exempelvis ”viltgryta utan viltkött”.
I slutet av februari ska ett produkt- och utvecklingsprogram lanseras: ”Väx med CHARM-fabriken” och som riktar sig till företag som vill växa.
– Det kommer att avslutas med att vi sedan visar upp alla de fantastiska produkter vi skapar tillsammans, förmodligen under mässan BITE i Stockholm i höst.
Ett konkret exempel på hållbar matinnovation som redan utvecklats inom projektet är nudlar gjorda av brödsvinn från Polabröd. De har tagits fram i samarbete med matkreatören Nazuk Turdieva, som vann Sveriges mästerkock 2023 och som är från Boden.
– Tanken är att lansera en hel produktserie med asiatisk inriktning men där vi jobbar med lokala råvaror och krokar arm med lokala aktörer. Just nu letar vi till exempel efter en chiliodlare i Norrbotten.
CHARM står för Centrum för Hållbar Attraktiv Resilient Mat- och dryckesproduktion, startades vintern 2021. Idén är att etablera norra Sverige som en kunskapsregion för framtidens livsmedel med Älvsbyn som nav för hållbar mat- och dryckesproduktion.
Bakom projektet står Älvsbyn kommun, i samarbete med Charm i Norr ekonomisk förening. Projektet medfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), Region Norrbotten, Stiftelsen Anna Borgeryds Minnesfond, Polarbrödsgruppen, Sparbanken Nord och Älvsbyns kommun.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Förädling och Hållbarhet
Ostrapporten: Prästost är svenska folkets favorit
Smaken, priset och att osten är svenskproducerad är de tre viktigaste faktorerna vid val av ost. Det visar den senaste upplagan av Ostrapporten – en årlig undersökning om svenska folkets preferenser och attityder vad gäller ost.
6 februari
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.