Ikea lanserar en hybridköttbulle i samarbete med Jessie Sommarström

I år är det exakt 40 år sedan Ikea började servera en alldeles egen version av den klassiska köttbullen. Nu är det dags för en helt ny – en hybrid som består av hälften kött och hälften svenskodlade baljväxter, och som utvecklats av Årets Kock-vinnaren tillika Nobelkocken Jessie Sommarström.

Ikea vill öka tillgängligheten på mer växtbaserad mat som en del av en varierad kost och möta en ökad efterfrågan på växtbaserade alternativ. De senaste åren har möbelkedjan introducerat flera växtbaserade rätter i sortimentet, bland annat en plantbulle och en plantkorv.
I maj 2024 lanserades ett första samarbete med organisationen Årets Kock och Jessie Sommarström, som då hade tagit fram en modern version av den klassiska pannbiffen. Rätten blev snabbt en favorit bland kunderna på; bara under de fyra första månaderna såldes 200 000 portioner.
För att uppmärksamma att köttbullen funnits på Ikea i 40 år har Årets Kock och Jessie Sommarström nu tagit fram en modern version av den klassiska köttbullen. Detta för att speglar hur svensk matlagning traditionellt har drygat ut kötträtter med baljväxter och andra växtbaserade ingredienser, något som på senare år glömts bort.
– Jag är otroligt glad att få göra detta tillsammans med Ikea, ett varumärke som enligt mig alltid ligger i framkant. Att de nu tar världens mest kända köttbulle in i framtiden genom att göra den mer hälsosam är verkligen inspirerande och ett bevis på mod och en vilja att blicka framåt, säger Jessie Sommarström.
Köttbullen säljs under en begränsad period, med start måndagen den 10 februari och serveras med gräddsås, lingonsylt och pressgurka, samt kokt potatis eller potatismos. Priset landar på 45 kronor för en portion.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Människor och Trend och Värdekedjan

Årets matbluff flyttar hem: ”Redan klart”

Glassarna med de svenskklingande namnen Järna och Alvesta tog tidigare i veckan hem antipriset Årets matbluff – eftersom produktionen görs utomlands. Men nu flyttar produktionen hem till Sverige igen – till Jämtland.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.