– Nu krävs kraftsamling, säger Anna Karin Hatt, vd för LRF.
1 april 2020
Samtidigt som coronakrisen gör att tiotusentals svenskar blir av med jobbet är behovet av kompetent personal till lantbruket stort.
– Vi är med stormsteg på väg in i den mest intensiva säsongen i lantbruket, och det saknas tusentals människor som skulle ha varit på väg till Sverige för att jobba hos oss. Vi måste kraftsamla för att säkerställa vår inhemska produktion av livsmedel vilket är särskilt viktigt om krisen blir långvarig, säger Anna Karin Hatt, vd för LRF.
Lantbruket behöver inom kort få in många människor både i trädgårdsnäringen, skogsnäringen men även i mjölk- och köttproduktion samt växtodling. Det handlar om att kompensera för de minst 8 000 personer som nu, på grund av stängda gränser och begränsad rörlighet inom och till Europa, inte kan ta sig hit för säsongsarbete i Sverige.
– Regeringen behöver säkra att det finns tydliga ekonomiskt incitament att ta ett jobb i de gröna näringarna, kanske i form av en löneutjämningsersättning för den som går från ett mer välbetalt arbete till ett i de gröna näringarna, säger Anna Karin Hatt.
På Sydgrönt, Sveriges största leverantör av svenskproducerade grönsaker, märker man av oron bland många av de anslutna odlarna:
– Vår bransch har länge haft svårt att attrahera arbetskraft och nu ställs det verkligen på sin spets. Bristen på arbetskraft är även normalt sett det som hämmar branschens utveckling mest, säger vd Sara Berger.
Skördetiden drar igång redan i maj, med sallad som odlats på friland, och fortsätter sedan med bland annat jordgubbar i juni – något som är väldigt arbetsintensivt.
– Det handlar ju inte bara om odlingsföretagen utan om att säkra den svenska matproduktionen. Den här krisen aktualiserar verkligen frågan om svensk självförsäljningsgrad. På 90-talet var den 75 procent men i dag ligger den på bara 50 procent.
Sydgrönt är en producentorganisation som ägs av drygt 80 sydsvenska odlare. Strax utanför Helsingborg finns både kontor, lager och egen logistik. Verksamheten omsätter drygt 1,5 miljarder kronor per år.
Dela
Fler nyheter i Corona och Primärproduktion
Lantmännen om krisberedskap: “Den låga självförsörjningsgraden skapar oro”
Tillgång till mat är en central del i landets krisberedskap. Men en färsk Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Lantmännen visar att knappt en av fyra svenskar känner sig trygga med Sveriges matförsörjning vid kris.
19 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.