– Vi tar oss an uppdraget i hög fart, säger Britta Ekman, enhetschef för Enheten för hållbar livsmedelskonsumtion på Livsmedelsverket.
15 januari 2025
Livsmedel i fokus har tidigare skrivit om att regeringen gett Livsmedelsverket i uppdrag att göra en djupare analys av förslaget på uppdaterade kostråd om rött kött och chark. Det innebär en mer omfattande konsekvensanalys av rött kött, inte bara vad gäller hälsa och miljö utan även vad kostråden kring rött kött innebär för den svenska livsmedelsproduktionen och livsmedelsberedskapen.
Hur väntat eller oväntat var det här extra regeringsuppdraget?
– Vi hade förstått att det var på gång men fick, precis som alla andra, ta del av beslutet den 19 december, säger Britta Ekman, enhetschef för Enheten för hållbar livsmedelskonsumtion på Livsmedelsverket.
Vad innebär det rent konkret för er på Livsmedelsverket?
– Att vi tar oss an uppdraget i hög fart, då vi har begränsad tid att besvara frågorna som regeringen vill ha svar på. Vi ska alltså göra en djupanalys där vi bryter ned regeringens uppdrag i konkreta frågeställningar. Vi är en särskild arbetsgrupp som arbetar med detta men har många här i huset som bidrar med sina kunskaper.
Det är lätt att misstänka att regeringen/landsbygdsministern vill att rekommendationen av kött ska ligga kvar på nuvarande nivå…?
– Vad regeringen har för bakomliggande skäl får landsbygds- och infrastrukturdepartementet svara på själva. Vi som myndighet jobbar bara med de uppdrag som regeringen ger oss och har inga synpunkter på innehållet.
(I utkastet till nya kostråd har Livsmedelsverket föreslagit att mängdrekommendation av rött kött och chark bör sänkas från nuvarande nivå om max 500 gram i veckan till max 350 gram i veckan)
Hur ska olika faktorer som hälsa, klimat och miljö viktas mot att säkra den svenska livsmedelsproduktionen i kostråden?
– Hälsan är alltid utgångspunkten och själva grunden för de nationella kostråden. Och som vi ser det finns det ingen motsättning mellan hälsosam konsumtion och en ökad köttproduktion. Det finns goda förutsättningar för både och, genom att hitta andra avsättningsmöjligheter och exempelvis öka exporten av svenskt kött.
När kommer de nya kostråden att presenteras?
– Enligt uppdraget ska vi avvakta med att uppdatera kostråden till dess att resultatet har redovisats för regeringen, senast 30 april. Vi planerar att presentera de uppdaterade kostråden därefter.
Dela
Fler nyheter i Hälsa och Hållbarhet och Värdekedjan
Årets matbluff flyttar hem: ”Redan klart”
Glassarna med de svenskklingande namnen Järna och Alvesta tog tidigare i veckan hem antipriset Årets matbluff – eftersom produktionen görs utomlands. Men nu flyttar produktionen hem till Sverige igen – till Jämtland.
30 januari
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.