15 januari 2025
Temat för årets upplaga av Folk och Försvar var ledarskap och styrning för motståndskraft. Men hur mycket livsmedelsberedskap talades det?
– Ganska lite. Det nämndes egentligen bara i stadsministerns tal när han talade om vad bataljonen i Lettland är i behov av. Det var helt annorlunda under förra årets rikskonferens, då temat var näringslivets roll i totalförsvaret. Men det beror ju på att läget är som det är, där det finns mer akuta saker att ta tag i. Det var även första gången Folk och försvar arrangerades med Sverige som medlem i Nato, vilket fick mycket utrymme, säger Patrik Strömer och fortsätter:
– Det är ju ofta så att hälsan tiger still; vi har klarat både torka, pandemi och krig i vårt närområde utan att livsmedelsproduktionen egentligen har påverkats särskilt mycket. Men det är klart att jag som jävig tycker att livsmedelsberedskapen borde få betydligt mer utrymme på Folk och Försvar.
Vilka är de viktigaste insikterna du tar med dig?
– Jag tar med mig det tydliga klarspråket. Tidigare var det ”antagonistiska hot” men nu säger man rent ut att det är Ryssland som är problemet både nu och under längre tid. Det talades även mycket om möjligheten lösa saker med hjälp av AI, allt från underrättelseanalyser till myndighetsbeslut.
I ditt bildflöde på X förekom en del livsmedelsprodukter. Berätta!
– Jag har alltid med mig kaffe och snus för att visa att svenska livsmedelsprodukter ofta är helt beroende av utländska råvaror – och därmed vikten av internationell handel och att hålla handelsvägarna fria. I år hade jag även med mig öl från ett bryggeri i Östersund, men mest för namnets skull: ”Beredskapslager”.
Till sist. Är det ett trevligt evenemang att vara med på?
– Ja, det är trevligt och en avslappnad miljö där man går runt med ylletröja och manchesterbyxor på dagarna men klär upp sig lite mer till middagarna. Det som är lite jobbigt – men så klart helt nödvändigt – är det är så mycket säkerhetsarrangemang med många poliser och personskydd på plats och avancerade namnbrickor med koder för alla besökare. Det är inte bara att sticka ut i en paus och ta en skidtur – å andra sidan åker jag ändå inte skidor.
Dela
Fler nyheter i Människor och Mötesplatser
Ny tävling ska boosta knäckebrödet: ”En kulturskatt”
Vem gör Sveriges godaste knäckebrödsmacka, som samtidigt både är mättande, hälsosam och klimatsmart? Det ska Brödinstitutets nya Knäckemacketävling ge svar på.
14 januari
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.