– Ägg är ett förträffligt livsmedel, det är klart att vi ska äta mer ägg, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska Ägg.
14 januari 2025
Från och med den här veckan inleder branschorganisationen Svenska Ägg en storskalig marknadssatsning som sträcker sig över sex år. Det handlar om att synliggöra de svenska äggen och alla de mervärden som finns förpackade i varje enskilt ägg.
– Det är klart att vi ska äta mer ägg! Ägg är det animaliska livsmedel som har bäst siffror rent näringsmässigt samtidigt som de har lång hållbarhet och är ett extremt prisvärt protein, säger Marie Lönneskog Hogstadius.
Inte minst ska man uppmärksamma konsumenterna på ”den rosa checken” som stämplas på äggets skal. Den står för certifierad svensk äggkvalitet och visar att äggen är svenska, kontrollerade och spårbara från höna till butik.
– Vi har inte haft tillräckligt ekonomiska muskler tidigare att lära svenska folket om certifierings betydelse. Men nu kan vi utbilda, vilket känns fantastiskt roligt.
Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett svenskt ägg om dagen. I dag äter vi i Sverige 213 ägg per person och år, enligt statistik från Jordbruksverket. Det handlar alltså om – nästan – en fördubbling av konsumtionen.
Räcker de svenska äggen verkligen till detta?
– Nu när Sveriges största producent, CA Cedergren, åter är i full drift så är vi självförsörjande på ägg. Om alla börjar äta ett ägg om dagen behöver vi så klart producera mer. Men det funkar, vi har flera befintliga äggproducenter som vill utöka sin produktion samtidigt som nya producenter vill in. Det kan till exempel vara lantbrukare som vill komplettera verksamheten med ytterligare en produktionsgren.
En äggproducent som både växer och utökar produktionen är Håle lantbruk utanför Grästorp, ett familjeföretag som i drivs av tredje och fjärde generationen: Lennart och Märit Andersson, döttrarna Elin och Johanna, samt Elins sambo Linus. Här finns 65 000 djur fördelade på två stall, samt förädling av ägg till glass och maräng, ett kafé och konferensverksamhet.
Vad är det bästa med just äggproduktion?
– Höns är väldigt trevliga djur att jobba med, och som producerar ett helt fantastiskt livsmedel. Höns är extremt bra foderomvandlare, de äter 120 gram foder per dag och värper sedan ett ägg som väger 60 gram – och med ett näringsinnehåll som är bland det bästa du kan hitta för ett livsmedel. Dessutom är det färdigt redan på gårdsnivå, det är bara att tvätta, packa och distribuera, säger Johanna Andersson.
Johanna och Elin Andersson utanför bageri, där gårdens ägg förädlas till framförallt glass. Solrosorna odlas till förmån för Barncancerfonden.
Dela
Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan
Det röda köttet spelar roll i nya kostråden – för livsmedelsproduktionen
Egentligen skulle de nya och uppdaterade svenska kostråden lanseras i början av januari. Men regeringen vill att Livsmedelsverket gör en fördjupad konsekvensanalys av hur råden om rött kött och charkprodukter kan tänkas påverka inte bara folkhälsa och klimat utan även livsmedelsproduktion och beredskap.
– Jag är inte förvånad, säger Elisabet Rytter på Livsmedelsföretagen.
14 januari
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.