Nytt grepp ska säkra kompetensen i livsmedelsbranschen

SALT är nytt ett samarbete mellan offentliga och privata aktörer i Skåne, som ska bidra till att stärka livsmedelsbranschens kompetensförsörjning. Det handlar bland annat om att öka attraktionskraften med hjälp av kommunikation och rådgivning.

För att livsmedelsbranschen ska växa och bli mer hållbar behöver den bli mer attraktiv för studenter och jobbsökande. Nu startar ett samarbete mellan offentliga och privata aktörer som ska bidra till att stärka branschens möjligheter att locka till sig den kompetens som behövs.
– Projektet ska hjälpa företag genom att bygga upp en starkare stödstruktur. Bland annat handlar det om att öka vår förmåga att kommunicera vilken fantastisk bransch som livsmedelsnäringen är, säger Sara Fredström, kommunikationschef på Livsmedelsakademin, som är en av deltagarna i projektet.
Projektet SALT (Samverkan för Attraktiva Livsmedelsföretag i Tillväxt) har fått finansiering från EU och Region Skåne. Målet är att förbättra samarbetet mellan aktörer som stöttar den skånska livsmedelsbranschen när det gäller kompetensförsörjning. Fokus ligger på följande områden:

  • Ökad rörlighet i branschen
  • Förbättra unga människors attityder till utbildning och jobb i livsmedelsbranschen
  • Nya sätt att kommunicera karriärmöjligheter
  • Utveckla rådgivning och vägledning för företag
  • Samarbete med utbildningsanordnare

– Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med så många aktörer i denna viktiga tillväxtbransch, säger Sebastian Drott, projektledare från Malmö stad.
Bakom SALT står Malmö stad, Livsmedelsakademin, IUC Syd, Länsstyrelsen Skåne, samt kommunerna Eslöv, Kristianstad och Trelleborg, tillsammans med Region Skåne. Arbetet sker i nära samarbete med Skånes livsmedelsföretag och lärosäten.
Projektet startar i februari 2025 och pågår till maj 2028.

Enligt en undersökning från Livsmedelsföretagen vill 92 procent av de tillfrågade företagen öka sin produktion, men många hindras av brist på kompetenta medarbetare.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Värdekedjan

”Regngårdslax” – ny matinnovation från Gårdsfisk

Gårdsfisk presenterar Regngårdslax, vilket är en del av ett unikt pilotprojekt som tar sikte på framtidens hållbara fiskproduktion. Regnbågslaxen föds upp på land hos skånska bönder, i ett nästintill slutet och hållbart kretslopp som främjar både smak och kvalitet,

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.