27 mars 2020
Nordisk Råvara drivs av ambitionen av att utveckla bortglömda grödor och göra dem till en del av modern matkultur. Bland grödorna finns allt i från gråärten till gotlandslins, rättviksärt och den proteinrika lupinbönan.
– Vi tycker det är viktigt hur och var maten produceras och samarbetar med odlare i olika delar av Sverige som tycker som vi att mat ska odlas på nära håll med omsorg och eftertanke, säger Tomas Erlandsson.
Han förklarar att det är viktigt att inte pressa jorden för hårt och att en jord som mår bra ger mer smakrika grödor med högre näringsinnehåll.
– Sortvalet görs också utifrån parametrar som hur djupt rötterna når ner i jorden och kvävefixerar, inte bara som vanligt är hur mycket de avkastar.
Just nu laddar Nordisk Råvara för att försöka ta sig in i dagligvaruhandeln. Fram tills nu har nämligen merparten av försäljningen gått via restauranger och offentliga storhushåll.
– Det beror på att professionella kockar är bra på att ta sig an ”nya” råvaror på ett kreativt sätt. På Gotland är det exempelvis många skolkockar som upptäckt vår Gotlandslins. Det är extra roligt att den efterfrågas och nu får komma tillbaka till de kalkrika jordar där den en gång utvecklades, säger Tomas Erlandsson.
En av de produkter man hoppas extra mycket på för dagligvaruhandeln är svenskodlad quinoa, en ört som är släkt med spenat och rödbeta och som även kallas mjölmålla. Den är helt fri från gluten, mycket näringsrik och användbar i mängder av rätter.
– Vår svenska quinoa en helt annan gröda i jämförelse med importerad. Den växer långsamt och får en väldigt utvecklad smak, säger Gunnar Backman.
Av skolkockar i Södertälje som har flera av Nordisk Råvaras produkter i sitt upphandlingsavtal fick de nyligen reda på att deras quinoa faktiskt ligger bättre i pris än ekologiskt importerad.
– Och då finns det ju ingenting som talar för att inte använda den! Jag menar, här har vi en produkt där vi vet precis varifrån den kommer, från vilken gård, vad odlaren heter och till och med från vilket fält den är skördad.
Dela
Fler nyheter i Primärproduktion och Trend
Skånemejerier om det svenskt ostlyftet: “Vi lyssnar på konsumenterna”
Den importerade hårdosten dominerar i svenska kyldiskar. Men på Skånemejeriers mejeri i Kristianstad driver man utvecklingen mot ett utökat utbud av svensk ost.
– Vi satsar på njutningsupplevelser, säger anläggningschefen Stefan Andersson.
20 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.