Vitt bröd boostas med förändrat vetekli

Bakning med vetekli förbättrar näringsinnehållet men gör också brödet mer kompakt, något som många konsumenter ogillar.
– Jag vill lösa det här genom att ändra fibrerna i vetekli så att de kan bakas till ett bröd som fler vill äta, säger Solja Pietiäinen, doktorand vid SLU.

En avhandling vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har tittat på hur vetekliets fibrer kan förändras för att göra vitt bröd mer näringsrikt.
– De flesta svenskar föredrar vitt, fluffigt bröd framför fullkornsbröd. Det bidrar till att nästan 70 procent av befolkningen inte äter tillräckligt med fibrer. Samtidigt finns det gott om vetekli, som är rikt på fibrer, men det vill de flesta inte ha i sina bröd, säger doktoranden Solja Pietiäinen.
I avhandlingen har hon jobbat med att förfina egenskaper hos en fiber, arabinoxylan, i vetekli. Fibrer tas från vetekliet med hjälp av vatten och tryck. Fibern förändras sedan med enzymer för att kunna användas som ingrediens i brödbakning, utan den negativa effekten av fibrer.
– Genom att minska storleken på fibern har jag kunnat baka bröd av vetekli som har både bättre textur och högre volym. Samtidigt är det ett bröd med högt fiberinnehåll. Med andra ord den typ av bröd som de flesta föredrar men mer näringsrikt.
Vetekli, som innehåller många näringsämnen, är en biprodukt efter att vete malts till mjöl. I dag används det mest till djurfoder.
Solja Pietiäinen hoppas att hennes forskning kan ändra synen på vetekli som en restprodukt.
– Att kunna använda mer vetekli som ingrediens förbättrar inte bara konsumenternas hälsa utan gör också spannmålsberedningen mer effektiv, vilket både är mer hållbart och skapar mer värde ur sidoströmmen. Så det här gynnar verkligen både konsumenterna, industrin och planeten, säger hon.

Dela

Fler nyheter i Forskning och Förädling

Paulig köper bolag av Unilever – expanderar inom asiatisk mat

Paulig förvärvar Conimex, ett ledande varumärke på den nederländska marknaden som är känt för sitt utbud av måltidsbaser, räkchips, soppor, såser och kryddor. BR>– Vi vill vi göra det enklare för fler konsumenter att laga asiatisk mat hemma, säger Rolf Ladau, vd och koncernchef på Paulig.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.