10 december 2024
Nu i veckan har Musikhjälpen dragit i gång, och årets programledare: Linnéa Wikblad, Assia Dahir och Emil Hansius, har klivit in i glasburen på Stora torget i Sundsvall, där kommer de att vara inlåsta i en vecka innan de släpps ut igen.
Temat för för årets upplaga är ”Alla har rätt att överleva sin graviditet”. Varannan minut dör en kvinna i världen kopplat till graviditet och förlossning. Med enkla medel, som kontroller under graviditeten och att få föda med utbildad personal, kan många dödsfall förebyggas.
Krav är en av de organisationer som engagerar sig i satsningen.
– Vi vill bidra till den goda saken och stötta Musikhjälpens föredömliga satsningar. Samtidigt ges fler chansen att med egna ögon se hur hållbar mat produceras, säger Emma Rung, vd på Krav.
Tre Krav-certifierade bönder kommer under våren att öppna sina hem och ladugårdar för de familjer som bidrar med minst 50 kronor till Musikhjälpens bössa och sedan drar en vinstlott.
De tre gårdarna är:
- Björketorps gård, som har mjölkproduktion. Här finns kor, hästar, hund och katt samt Sveriges bästa glass från gården och grannarna, äkta och oförfalskad.
- På Rö´grinna gård, som produceras allt från lamm och nötkött till ägg, grönsaker och snittblommor.
- Långasjö Östregård, som föder upp gotlandsfår och säljer både kött och skinn.
– Som ekobonde går det inte att nog betona betydelsen av en hållbar och rättvis matproduktion. I många låginkomstländer är det kvinnorna som bär jordbruket och matsäkerheten, och genom att stödja ekologiska metoder skapas också en tryggare och hälsosammare arbetsmiljö, säger Lars Johnson på Rö´grinna gård.
De som bidrar till Musikhjälpen 2024 har också chans vinna en lunch för två och en gårdsguidning på restaurangen Lilla Bjers på Gotland, en restaurang som 2022 utsågs till EU:s bästa ekologiska restaurang.
Tävlingen pågår till och med 15 december.
Dela
Fler nyheter i Trend och Värdekedjan
Dagligvaruhandel Förädling Värdekedjan
Livsmedelsbranschen – en motor för svensk ekonomi
Livsmedelskedjan omsätter 1 163 miljarder kronor per år, har ett förädlingsvärde som motsvarar 4 procent av Sveriges BNP och står för 7,5 procent av den totala sysselsättningen i Sverige. Det visar rapporten ”Fakta om maten: En näring för svensk ekonomi” från Svensk Dagligvaruhandel.
20 februari
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.