5 december 2024
Hållbarhet, hälsa och kreativitet är ledord för årets Nobelmeny, som kocken Jessie Sommarström och konditorn Frida Bäcke ansvarar för. Och även om menyn än så länge är hemlig så avslöjar de att när kungligheter och nobelpristagare sätter sig till bords den 10 december är det svenska basvaror i säsong som gäller.
Men även fullkorn, något som vi enligt Jessie Sommarström äter på tok för lite av. För att lyfta fullkornets stora betydelse för folkhälsan ska hon servera en modern form av kulturgröt som sidorätt, lagad av ekologiskt odlat och hydrotermiskt behandlat korn – en teknik som ökar biotillgängligheten av mineraler.
– Som kock vill jag visa att det går att laga god mat med ansvar. Jag vill inspirera människor att göra bättre matval, som kan bidra till förändring och lägga grunden för en hållbar framtid, säger hon i ett pressmeddelande.
David Fredlund, vd på Hidden in Grains, tycker att det är helt fantastiskt att folkhälsa, fullkorn och näring lyfts fram på årets Nobelmiddag, och att spannmål och korngröt på det här viset verkligen kommer in i finrummet.
– Just på en sådan middag passar det extra bra att servera mat som har så stark vetenskaplig grund – som är bra för både vår hälsa och planetens hälsa, säger han till Livsmedel i fokus.
Dela
Fler nyheter i Människor och Måltider och Mötesplatser
Fullkorn var hedersgäst på Nobelfesten: ”Äntligen”
Under årets Nobelmiddag serverade kocken Jessie Sommarström bland annat en fullkornsgröt gjord på hydrotermiskt behandlat klippt korn, vild och odlad svamp, jordärtskocka och en rostad kycklingsky.
– Detta är så nära ett Nobelpris vi kan komma, säger David Fredlund, vd på Hidden in Grains, som utvecklat det hydrotermiskt behandlade spannmålet tillsammans med Warbro Kvarn.
11 december
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.