– Det ska vara lätt att veta vart köttbiten på tallriken kommer ifrån, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.
3 december 2024
På uppdrag av regeringen har Livsmedelsverket tagit fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll ska kunna informera matgästerna om vilket ursprungsland köttet som serveras kommer ifrån. Det gäller både nöt, gris, får, get och fjäderfä som används som en ingrediens i den mat som lagas.
– Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger Peter Kullgren i en kommentar.
Samtidigt som det ska vara enkelt för restauranggästen att få information om köttets ursprung ska föreskrifterna vara enkla att följa för företagaren. Uppgiften behöver därför bara lämnas på den plats där verksamheten bedrivs. Informationen behöver alltså inte lämnas i exempelvis beställningsappar eller på företagares webbplatser.
– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Livsmedelsverkets chefsjurist Elin Häggqvist.
Informationen till gästerna ska baseras på sådana uppgifter som företagare redan i dag får från sina leverantörer, enligt krav från EU. Det innebär att uppgift om ursprungsland inte behöver lämnas när restauranger använt sig av korvar eller andra sammansatta ingredienser eller kött som redan värmebehandlats, till exempel färdigstekta hamburgare, som köpts in från leverantörer.
För att ge berörda aktörer tid och möjlighet att ta fram rutiner och säkerställa att de nya reglerna kan följas kommer föreskrifterna att träda i kraft 1 mars 2025 och gälla till och med utgången av 2026. Livsmedelsverket har tidsbegränsat föreskrifterna för att kunna utvärdera bestämmelserna och följa utvecklingen av lagstiftningen på EU-nivå.
Dela
Fler nyheter i Restaurang och Värdekedjan
NordArom har vuxit ur kostymen – växlar upp med ny fabrik
Livsmedelsföretaget NordArom växer och bygger en sprillans ny produktionsanläggning i Norrköping för att öka volymerna och optimera sina flöden.
– Det är med skräckblandad förtjusning som vi gör den här satsningen, säger vd Johan Eriksson till Livsmedel i fokus.
3 december
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.