– Vi vill vara ett Tinder för sjömatsbranschen, säger projektledaren Emelie Hennström.
28 november 2024
Nordic Seafood Summit är mötesplatsen för sjömatsbranschens alla aktörer – från fiskare och odlare till grossister, förädlingsindustri, handel, restaurang, forskare, beslutsfattare och myndigheter. Bakom arrangemanget står Finnvacum, Innovatum Science Park, Västkustfiskarna samt Pelle Lindquist Omberg.
– Vi är den lite mindre mötesplatsen med stort fokus personliga möten, nätverkande och möjlighet att träffa nya samarbetspartners. Vårt mål är att de små innovationerna ska nå marknad, samt utmana och knuffa de andra framåt, säger Emelie Hennström, till vardags projektledare för Blå bioekonomi på Innovatum.
Under dagarna två kommer besökarna att kunna mingla runt bland 70-talet utställare och ta del av det senaste inom blå mat samt. Dessutom servers ett innehållsrikt scenprogram, som spänner över allt från vattenbruk och restströmmar till sjömatens roll i livsmedelsberedskapen.
– Alla talare är inte bekräftade ännu. Men något jag ser fram emot är att Jordbruksverket har skickat sin generaldirektör Christina Nordin!
Det bjuds även på flera sidoevent med en beredskaps-workshop, en rundtur på Göteborgs Fiskauktion samt speeddejting med startup-bolag och investerare.
Den offentliga måltiden kommer att ta en framträdande plats på mässan, i och med att måltidschefer och inköpare är en viktig målgrupp för småskaliga sjömatsproducenter.
– Vi ska bland annat bjuda på en provsmakning av framtidens sjömat, såsom musselbullar, tångpesto, laxfalukorv och färs gjord på regnbåge, brax och sill, säger Emelie Hennström.
En annan höjdpunkt är utdelningen av Sjömatspriset, ett pris som delas ut till personer, företag eller organisationer som skapar förutsättningar för sjömatens genomslag, konkurrenskraft och utveckling. Det kan röra sig om en innovation, ett projekt eller en produkt.
– Det trillar in väldigt många nomineringar, vi har redan dubbel så många som i fjol – men tar gärna emot fler!
BILDEN: Här är gänget bakom Nordic Seafood Summit: Pelle Lindqvist Omberg, grundare; Fredrik Grund, Innovatum Science Park; Emelie Hennström, projektledare; Peter Sjöholm, Västkustfisk; samt Joakim Petersen, Finnvacum.
Dela
Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Mötesplatser
Förädling Mötesplatser Värdekedjan
Trendbrottet: Svenskproducerat viktigare än pris på julbordet
För första gången sedan 2021 minskar prisets betydelse när svenskarna ska välja mat och dryck till julbordet, samtidigt som allt fler vill att det ska gå snabbt och enkelt att förbereda. De mångåriga julbordsfavoriterna skinkan och Ris à la Malta utmanas alltmer av Janssons frestelse och lussebullar, enligt Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning.
21 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.