21 november 2024
Livsmedelssystemet står i centrum för många av de globala utmaningarna. En växande befolkning globalt kräver att mer mat produceras, samtidigt som livsmedelssystemets påverkan på klimatet måste minska.
En annan stor utmaning är omställningen till hälsosammare kostvanor. Kosten är en av de viktigaste modifierbara riskfaktorerna för icke-smittsamma sjukdomar som fetma, typ 2-diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar med försämrad livskvalitet och stora sjukvårdskostnader som följd.
I samarbete med Arla och Lantmännen ska Chalmers nu bygga kompetens och utveckla nya metoder inom livsmedelsbioteknik för att möta dessa utmaningar.
– Vi har stora ambitioner inom såväl miljö som hälsa och samarbeten med akademi och forskning är en mycket viktig del i detta arbete. Vårt projekt tillsammans med Chalmers och Arla Foods är ett tydligt och glädjande exempel på när olika discipliner och aktörer arbetar tillsammans för ökad insikt och utveckling, säger Annelie Moldin, R&D Manager Food & Energy, på Lantmännen, i ett pressmeddelande.
Arlas hälso- och nutritionsexpert Elin Boll håller med:
– Morgondagens mat måste vara god, näringsrik och miljömässigt hållbar. Att bidra till långsiktigt kunskapsbyggande och innovationer i livsmedelssystemet är en viktig pusselbit i vårt arbete för att skapa hållbara och hälsosamma livsmedel för framtida generationer, säger hon.
Satsningen koordineras av Mehdi Abdollahi, docent vid institutionen för life sciences på Chalmers tekniska högskola.
– Målet med initiativet är att utveckla innovativa bioteknologiska vägar mot nästa generation av hälsosamma och hållbara hybridlivsmedel. Förutom ett nära samarbete med Lantmännen och Arla kommer vi också att samarbeta med forskare över hela institutionen för att dra nytta av deras expertis inom biomassa och avancerad fermentering, livsmedelsteknik och nutrition, säger han.
Fokus ligger på att överbrygga traditionella livsmedelsproduktionstekniker, såsom fermentering där mikroorganismer som jäst och mjölksyrabakterier används med innovationer inom bioteknik för att generera ny kunskap och hitta nya lösningar för att möta utmaningarna i livsmedelssystemet inom hälsa och miljömässig hållbarhet
– Den aktuella satsningen, där vi bildar ett fyraårigt konsortium med industrin kopplat till en ny fakultetstjänst, är ett nytt spännande sätt att bygga ett långsiktigt djupt vetenskapligt samarbete med nyckelaktörer för att underlätta och accelerera både forskning och innovation inom ett tillämpat område. Det skapar win-win, säger Rikard Landberg, avdelningschef för livsmedelsvetenskap på Chalmers, som tog initiativet till upplägget av samarbetet.
En doktorand och två postdoktorer kommer att rekryteras inom satsningen. Forskarna kommer att vara baserade på Chalmers, men båda industriparterna är involverade i utformningen av projekten tillsammans med teamet på Chalmers inom områden där de ser framtida potential.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Värdekedjan
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.