5 november 2024
500 gram frukt och grönt, Så mycket rekommenderar Livsmedelsverket att vuxna och barn över tio år bör få i sig per dag. Motsvarande siffra för barn mellan fyra och tio år är 400 gram dagligen.
Men enligt en färsk undersökning, som genomförts av Verian på uppdrag av Ica, svarar varannan förälder som har hemmavarande barn i åldern 1–18 år (48 procent) att de tycker att det är svårt att få i barnen tillräckligt med frukt och grönt. En övervägande majoritet av föräldrarna (76 procent) önskar att deras barn fick i sig mer. Samtidigt uppskattar majoriteten (77 procent) att de själva äter mindre än 400 gram frukt och grönt per dag.
− Det behöver inte vara så krångligt som man tror att uppnå det dagliga behovet. 500 gram kan kännas ganska abstrakt, men det motsvarar ungefär två rejäla nävar med grönsaker och två frukter. Att försöka pytsa ut det under dagen, som att ge lite av barnens favoritgrönsaker före middagen och sen erbjuda en frukt som dessert, kan göra att man kommer en bra bit på vägen, säger Malidza Larsson, vardagskock på Ica Sverige.
Majoriteten av föräldrarna (74 procent) svarar att barn och vuxna äter samma mat till middag. En fjärdedel av föräldrarna (27 procent) uppger att de vuxna anpassar sig efter barnens smak och oftast äter den mat som barnen gillar.
– Det är förståeligt att föräldrar anpassar sig efter barnens preferenser för att underlätta vardagen. Men det behöver inte innebära grönsaksfria måltider.
Ett bra knep enligt Malidza Larsson är att uppdatera familjens favoritrecept med “trojanska grönsaker”, alltså grönsaker som smygs ned i maten. Som att mixa i baljväxter och andra grönsaker i köttfärssåsen, addera mosade vita bönor till våfflorna eller kanske blanda i lite mixad blomkål i nuggets.
HÄR delar Malidza med sig av sina bästa familjefavoriter där hon har uppdaterat recepten med lite gömda grönsaker.
Totalt består undersökningen av 1 381 intervjuer med den svenska allmänheten 18-84 år, varav 587 intervjuer har genomförts i gruppen föräldrar som har ett eller flera hemmavarande barn i åldern 1-18 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen under perioden 30 september-15 oktober 2024.
Dela
Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Hälsa och Värdekedjan
Förädling Mötesplatser Värdekedjan
Trendbrottet: Svenskproducerat viktigare än pris på julbordet
För första gången sedan 2021 minskar prisets betydelse när svenskarna ska välja mat och dryck till julbordet, samtidigt som allt fler vill att det ska gå snabbt och enkelt att förbereda. De mångåriga julbordsfavoriterna skinkan och Ris à la Malta utmanas alltmer av Janssons frestelse och lussebullar, enligt Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning.
21 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.