– Det måste smaka gott också, för om maten inte äts upp är den inte hållbar, säger Lotta Bäckman, kock och receptutvecklare på Arla.
29 oktober 2024
Arla har utvecklat Goda Mål – ett nytt receptverktyg som ska hjälpa skolor att skapa matglädje samtidigt som de arbetar med att uppfylla sina hållbarhetsmål. Med Goda Mål kan skolor bland annat ta fram färdiga menyer med recept som är lättlagade, klimatberäknade och budgetsmarta.
– Skolköken har en oerhört viktig roll eftersom de lägger grunden för barn och ungdomars matvanor. Samtidigt kan det vara svårt att nå upp till alla de krav som ställs på skolmaten, säger Lotta Bäckman, kock och receptutvecklare på Arla.
Alla recept som är märkta med Goda Mål-symbolen är näringsberäknade och följer de nordiska näringsrekommendationerna. De är anpassade för skolkökens ofta rätt tajta budget och klimatberäknade. I dagsläget finns över 170 Goda Mål-recept i Arlas kundportal; samtliga rätter har ett lägre avtryck än 1,2 kilo koldioxidekvivalenter (CO2e).
Detta är dock betydligt högre än de 0,5 kilo CO2e som WWF rekommenderar för sina hållbara måltider ”One Planet Plate”.
Förklaringen från Arlas pressavdelning är att man utgår från RISE klimatskala för måltider, där recept på max 1,2 kilo CO2e klassificeras som ”ett bra steg på vägen” mot mer hållbara måltider och recept på max 0,8 kilo CO2e klassificeras som ”halvvägs till långsiktiga mål”. Många Goda Mål-recept ligger dock under 0,5 kilo CO2e, vilket motsvarar ”når långsiktigt mål”.
– Det fina med verktyget är att vi kombinerar klimatskalan med flera andra viktiga aspekter för hållbara måltider, till exempel att alla recept är näringsberäknade och att maten är väldigt god, säger kommunikatören August Brommare Magnefors.
Det håller Lotta Bäckman med om:
– Det måste smaka gott, för om maten inte äts upp är den inte hållbar. Då blir det i stället matsvinn, och dessutom riskerar eleverna att inte få i sig tillräckligt med energi och näring för att orka hela skoldagen, säger hon.
För att måltiderna ska falla många i smaken har Arla utgått från sina mest populära recept. Dessa har sedan uppdaterats och moderniserats, till exempel har man lagt till mer grönsaker och minskat på andelen kött.
Mejeriprodukter finns med i nästan alla Goda Mål-recept och hör enligt Arla absolut hemma i hållbara måltider.
– Tillsammans med kött är det svårare att hamna under 0,5 CO2e men det beror såklart också på vilket kött det är och hur mycket, säger August Brommare Magnefors.
Dela
Fler nyheter i Hållbarhet och Måltider
Hållbarhet Människor Måltider Värdekedjan
Arla ska testa Från Sverige-märkning på utvalda produkter
Arla testar från och med vecka 20 märkningen Från Sverige på ett antal produkter i sortimentet. Trots att Arla har en egen märkning hoppas man att den nya märkningen ska göra att fler väljer svenska mejeriprodukter.
3 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.