– Vi tycker att det är onödigt att det importeras så mycket baljväxter till Sverige när det går utmärkt att odla det här, säger de glada finalisterna.
28 oktober 2024
Frida Thomsson och Anton Kullander är elfte generationens lantbrukare på Mickelgårds Lantbruk i När på Gotland. Gården är ekologisk och Krav-godkänd och här odlas linser och quinoa som båda är kolsänkor, växter som sänker koldioxidhalten i luften. Allt odlas, rensas och packas på gården, där även kor betar och håller landskapet öppet, vilket främjar den biologiska mångfalden.
– Vi har inriktat oss på förädling och försäljning direkt till kund. Svenskodlade baljväxter är ett hållbart och klimatsmart val, och en viktig del av en näringsrik kost, säger Anton Kullander.
Nu är företaget en av tre finalister till Änglamarkspriset, ett pris som premierar personer, organisationer eller initiativ som gjort särskilt värdefulla insatser för miljön i Sverige eller har en idé med stor potential för framtida hållbarhetsnytta.
Övriga finalister är Föreningen Ätbart från Skövde, en ideell förening som arbetar för en värld utan matsvinn och matfattigdom, samt Helios Innovations från Halmstad, som lanserat en teknik som gör det möjligt att rena vatten från PFAS på ett effektivt sätt.
– Sverige har stora miljöutmaningar och den gröna omställningen kan ibland kännas avlägsen, men när vi i juryn träffade årets tre finalister så fylldes vi av hopp. Här fanns inte bara en önskan om hållbar utveckling, utan även stark drivkraft och framför allt en förmåga att ta tag i och lösa konkreta hållbarhetsutmaningar genom de respektive verksamheterna. Det är imponerande, säger Mattis Bergquist, juryns ordförande och hållbarhetschef på Coop.
Änglamarkspriset har delats ut sedan 2002 och är instiftat av Coop, KF och Änglamarksfamiljerna Alfredson, Danielsson och Taube. Vinnaren utses vid en prisceremoni den 27 november i Stockholm. Prissumman är 250 000 kronor.
Dela
Fler nyheter i Hållbarhet och Människor och Primärproduktion
Förädling Människor Mötesplatser
Tempe på åkerböna tog hem matinnovationspriset
En fullpoängare rent hållbarhetsmässigt och en produkt som bjuder på små insprängda smaksensationer. Så beskriver juryn det vinnande bidraget i årets upplaga av tävlingen Ät Stockholm: Hallstavik Tempe.
19 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.