Bara ägg från frigående höns i Axfoods märkesvaror

Från och med nu är det enbart ägg från frigående höns i samtliga Axfoods egna märkesvaror.
– Det är en milstolpe, säger Susanna Wadegård, kvalitetschef på Dagab.

Axfoods butikskedjor Willys, Hemköp och Snabbgross säljer sedan tidigare inga ägg från burhöns. Nu har även alla ingredienser från burhönsägg tagits bort i hundratals sammansatta livsmedel som såser, kakor, korvar, dressingar och färdigrätter från Axfoodkoncernens egna märkesvaror, ett omfattande arbete som tagit flera år.
– Det är en milstolpe som nåtts när vi nu fått bort alla ingredienser från burhöns i våra egna märkesvaror. Det är viktigt både för vårt hållbarhetsarbete och för djurvälfärden, säger Susanna Wadegård, kvalitetschef på Dagab, Axfoods inköps- och logistikbolag.

Redan 2022 byttes den sista ingrediensen från burhöns ut i varor från Garant och Eldorado. Sedan dess har arbetet fortsatt för att även omfatta de egna märkesvarorna Fraiche d´or, Redo, Dazzley, Gastrino och Spicefield.
– Att säkerställa att alla hundratals varor är fria från burhönsägg är komplicerat och har inneburit ett riktigt detektivarbete under flera år tillsammans med våra leverantörer. Vi har gått ned på detaljnivå och tagit bort allt som kan omfattas, till och med tillsatser som enzymet lysozym, som används som konserveringsmedel i många livsmedel, säger Susanna Wadegård.

 

Dela

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Värdekedjan

Trendbrottet: Svenskproducerat viktigare än pris på julbordet

För första gången sedan 2021 minskar prisets betydelse när svenskarna ska välja mat och dryck till julbordet, samtidigt som allt fler vill att det ska gå snabbt och enkelt att förbereda. De mångåriga julbordsfavoriterna skinkan och Ris à la Malta utmanas alltmer av Janssons frestelse och lussebullar, enligt Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.