Här är alla vinnarna i Chark-SM

Rimmad oxbringa, rökt fläskkarré och grillkorv smaksatt med ost och bacon. I samband med Kött-och Charkuteridagar på Slagthuset i Malmö korades 18 vinnare i lika många kategorier när Chark-SM avgjordes torsdag 17 oktober.

Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för charkuterier tillverkade i Sverige. Dagarna, som arrangeras av Kött och Charkuteriföretagen och tidskriften Kött & Chark, omfattar såväl mässa och konferens som bankettmiddag med prisutdelning.
– Kött-och Charkuteridagarna är en viktig mötesplats för branschen där vi träffas för att lyfta fram hantverket, premiera kvalitet och diskutera de viktiga framtidsfrågorna. Målet med Chark-SM är att utse Sveriges bästa korvar, skinkor och andra charkuterier, samtidigt som tävlingen inspirerar företagen till innovation och produktutveckling, säger Magnus Därth, vd för Kött- och Charkuteriföretagen i Sverige.
Tävlingen genomförs vartannat år och i år tävlade mer än 500 produkter om mästartitlarna. Produkternas kvalitet och smak bedöms i 18 klasser enligt tydliga kriterier av en kvalificerad jury beståendes av ett 40-tal domare.
I varje klass koras en svensk mästare samt guld-, silver- och bronsmedaljör. Vinnarprodukterna erhåller medaljer som kan hjälpa konsumenter att hitta charkuterier av högsta kvalitet. Bedömningen gjordes under två intensiva dagar i september i nära samarbete med Högskolan i Kristianstad.

Här är listan över årets 18 Svenska Mästare i Chark-SM 2024:

  • Falukorv: Petterssons Charkuteri med Gammeldags falukorv
  • Köttbullar och hamburgare: Nacka Köttprodukter med Hamburgare 180 gram
  • Julskinka: Signal & Andersson Charkuterifabrik med Gårdsmärkt julskinka
  • Kokta helköttsprodukter: Atria Sverige med Lithells Oxbringa rimmad med sky sous vide
  • Rökta helköttsprodukter: Vindelns Rökeri med Vindelnrökt fläskkarré
  • Lufttorkade/kallrökta hela köttprodukter: Scan Sverige med Coppa
  • Klassiskt kryddade korvar: Carlströms Kött & Chark med Prinskorv
  • Milt kryddade korvar: Gudruns med Stockholmare Original
  • Starkt kryddade korvar: Andersson & Tillman med Chilicheddar grill
  • Grillkorv skinnfri: Lindvalls Chark med Ost & bacon
  • Isterband: Atria Sverige med Lithells gammeldags isterband
  • Kallrökt torkad korv: Sörmlands Chark med Fuet
  • Rökt påläggskorv: Scan Sverige med Småländsk lökkorv
  • Pastej och sylta: Vaggeryds Chark med Pressylta
  • Traditionell chark: Signal & Andersson Charkuterifabrik med Gårdsmärkt sidfläsk
  • Bacon och sidfläsk: Vindelns Rökeri med Vindelnrökt sidfläsk
  • Färskkorv: Norvida/Köttkultur: Lammkorv Provençal med vitlök och örter
  • Vego, lakto ovo vegetariskt: Scan Sverige med Scan vego middagskorv

Även Styckar-SM 2024 avgjordes under branschdagarna, där Måns Johansson från Moab snabbast och snyggast styckade en halv gris. Tävlingen fokuserar på precision, teknik och hållbar köttproduktion, och är en av de mest prestigefyllda i branschen. Deltagarna får 30 minuter på sig att stycka en halv gris och bedöms utifrån estetik, handlag och effektivitet.


Måns Johansson från Moab är Sveriges bästa styckare 2024.

BILDER: Chark-SM

Dela

Fler nyheter i Förädling och Mötesplatser

Sevans vd: ”Man måste våga tänka stort”

Hon älskar struktur, är extremt resultatdriven och ska göra mat från Mellanöstern till den nya svenska husmanskosten.
– Jag gillar tanken på mat som en förenande kraft, säger Elin Ingves Pyk, vd för Sevan.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.