Findus vill minska matsvinnet med hjälp av frysen

Unga vuxna mellan 18 och 29 år är de som slänger mest mat i svenska hushåll, enligt en färsk undersökning från Norstat, som gjorts på uppdrag av Findus.
– Fryst mat är en av flera viktiga lösningar i arbetet mot matsvinn, säger Henrik von Lowzow på Findus Norden.

Matsvinn är en av de stora miljöbovarna i svenska hushåll. Enligt Livsmedelsverket slänger svenskar mat för 1 330 kronor per person och år. För en familj på fyra personer innebär detta en kostnad på över 5 000 kronor årligen.
Naturvårdsverket rapporterar en nedåtgående trend för matsvinn men fortfarande är drygt en fjärdedel, 26 procent, av livsmedelsavfallen från svenska hushåll just matsvinn – alltså mat som fortfarande är ätbar.
– Att minska matsvinnet är ett viktigt bidrag till klimatet och här kan alla göra skillnad. En stor del av matsvinn består av mat som blivit gammal eller inte äts upp, säger Henrik von Lowzow, Cluster Marketing Director på Findus Norden, som nyligen publicerat rapporten “Frysta tillgångar”.
I undersökningen framgår att var tionde 18-29-åring i Sverige alltid slänger mat som passerat bäst-före-datum utan att lukta eller smaka först. Detta kan jämföras med äldre svenskar, där endast två procent av de som är över 65 år gör samma sak.
Nästan en av tio unga vuxna uppger även att de aldrig fryser in mat. Detta kan jämföras med åldersgruppen, i 50-64 år, där enbart tre procent uppger att de aldrig fryser in överbliven mat, och bland de som är 65 år och mer är det endast två procent som uppger samma sak.
Få unga vuxna förstår hälsofördelarna med fryst mat; 17 procent av 18-29 åringar tror inte att fryst mat är hälsosamt. Relativt få funderar kring möjligheten att byta ut färsk mat mot frysta alternativ av ekonomiska skäl.
– Den kommersiella djupfrysningsprocessen är en snabb metod där små iskristaller bildas för att lagra och bevara maten. Den snabba frysningen till -15-18˚C bromsar enzymaktiviteten och bevarar näringsämnen. Även vattenlösliga B- och C-vitaminer, som är känsliga och svåra att bevara, kapslas in och skyddas vid djupfrysning, säger Lauren Woodley, Nutritional Manager på Nomad Foods.
Äldre svenskar anser i högre grad att hushållen har det största ansvaret för att minska matsvinnet, medan yngre tenderar att lägga mer ansvar på regeringen och livsmedelsbutikerna.

HÄR kan du ta del av rapporten Frysta tillgångar i sin helhet!

 

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Värdekedjan

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.