Finskt företag satsar på mykoprotein: “Nytt processkoncept”

I Finland planeras det just nu för att bygga en fabrik för industriell produktion av mykoprotein, genom att ta vara på sidoströmmar från livsmedelsindustrin. Produktionsstart är planerad till 2026.

Det nystartade finska bioteknikföretaget Enifer ska göra det som svenska Mycorena var först med: att tillverka mykoprotein i större skala.
(Som Livsmedel i fokus tidigare skrivit om så sattes Mycorena i konkurs i slutet på sommaren, och såldes till nederländska Natural Plant Based Solutions.)
Mykoprotein är en svampbaserad proteinkälla som kan användas inom livsmedelsindustrin som en hållbar ersättning för protein från kött. Proteinet tillverkas av svampens mycel, som odlas i fermenteringstankar.
Enifers nya fabrik ska producera 3 miljoner kilo mykoprotein per år, vilket enligt uppgift skulle kunna täcka det årliga proteinbehovet hos 40 000 människor.
Simo Ellilä, vd för Enifer, förklarar i ett pressmeddelande att fabriken ska byggas vid ett befintligt sockerbruk och utnyttja existerande ånga, el, process- och kylvatten samt avfallshantering som redan är tillgängliga på området. Dessutom kommer råvaror från sidoströmmar av socker- och mejeriproduktion att användas.
– Vårt processkoncept för att tillverka mykoprotein är nytt och vi har mycket att göra på begränsad tid. Produktionsanläggningen ska byggas i befintliga lokaler, vilket sporrar oss att ta fram nya lösningar, säger Simo Ellilä i en kommentar.

Sweco ska tillhandahålla tjänster inom projektledning, utformning av anläggningen och byggledning i ett projekt värderat till 4,2 miljoner euro.

 

Dela

Fler nyheter i Värdekedjan och Växtbaserat

Sveriges skafferi bjuder in till skördefest

Hallå där, Pia Axelsson, verksamhetsansvarig för Ölands Skördefest som får hela ön att bubbla under den kommande helgen, 26-29 september.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.