23 september 2024
För alla oss som inte varit med, kan du beskriva vad detta är?
– Det är Sveriges största skördefest som brukar locka runt 200 000 människor till Öland, som har en befolkning på 26 000 invånare. Jag brukar beskriva det som ett manifest för den lokala konsten och maten, där gårdsbutiker, matproducenter, restauranger, bagerier och kaféer använder lokala råvaror på olika sätt. Öppna ateljéer och konstutställningar öppnar också upp för lokal konst. Totalt arrangeras drygt 900 aktiviteter över hela ön. Ambitionen är att besökarna ska åka både norrut och söderut för att besöka konstnärer och matproducenter och verkligen uppleva Öland.
Pia Axelsson, verksamhetsansvarig för Ölands Skördefest
Vilken betydelse har detta för matproducenter och förädlingsledet?
– Det är otroligt viktigt! Våra ledord är ”från jord till bord” där vi vill att besökarna ska få möjlighet att lära sig något. Man kan exempelvis se kor beta i odlingslandskapet Världsarvet Södra Öland och sedan ha möjlighet att smaka på det fantastiska köttet – kanske tillsammans med ett glas vin från Håks gård, som är en lokal vinproducent. Sedan har vi ju våra unika bruna bönor som säljs i Färjestaden och som vi är i princip ensamma om i hela Sverige. Vi har även Arla på plats i både Borgholm och på Ostfestivalen i Mörbylånga för att bjuda på ost – här på Öland finns fler kor än människor och av all den mjölken blir det väldigt mycket ost.
Är det inte svårt att få producenterna att avsätta tid så här mitt i skördetid?
– För lantbrukarna kan det vara problem, många är mitt inne i sin tredje skörd nu och har fullt upp. Men för gårdsbutikerna och restaurangerna innebär detta en enorm möjlighet till försäljning. Var och varannan bil som åker tillbaka över bron har en säck potatis eller lök med sig i bagaget, och kanske några pumpor. Det bullas upp något enormt inför den här säljfesten.
Dela
Fler nyheter i Mötesplatser och Värdekedjan
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.