Ironic Biotech vinner Impact Maker Award: “Fantastiskt”

Årets vinnare av Impact Maker Award är Ironic Biotech, en startup som har utvecklat en teknologi som erbjuder en för kroppen optimal form av järn.
– Vår mission är att bekämpa järnbrist, säger vd och grundare Nélida Leiva Eriksson.

För fjärde året i rad arrangerar Livsmedel i fokus Impact Maker Award. Syftet är att synliggöra innovativa startups inom livsmedelsbranschen för att fler aktörer inom handeln, industrin och leverantörskedjan ska upptäcka samarbetspotentialen.
Årets vinnare blev Ironic Biotech, som har utvecklat ett veganskt järntillskott med hög biotillgänglighet, som kan användas för att berika livsmedel.
– Det här är en fantastisk motivation för både mig och mitt team. Det ger oss energi att fortsätta, säger Nélida Leiva Eriksson, vd och grundare av företaget, när hon tar emot priset under Livsmedelsdagarna i Tylösand på torsdagskvällen.
Hon har forskat om järnproteiner och genmodifiering av mikroorganismer för fermentering i över 15 år och brinner för att bekämpa järnbrist, en utbredd folkhälsosjukdom som drabbar 2 miljarder människor; mest utsatta är kvinnor och barn.
– Allt började med att jag själv drabbades av järnbrist och blev frustrerad över att det inte fanns någon berikning som faktiskt fungerade.
Att järnberika livsmedel är nämligen inte helt enkelt, både på grund av smak och biverkningar. De järntillskott som finns på marknaden består av oorganiskt järn, där bara så lite som 3-5 procent kan tas upp av kroppen.
Ironic Biotechs patentsökta teknologi är framtagen för att lösa det problemet. Järnet produceras genom mikrobiell fermentering av vegetabiliska substrat. Resultatet är en järnprodukt som kan användas som ingredienser i allt från drycker till köttanaloger och kosttillskott. Den är smaklös och absorberas lättare i kroppen, vilket minskar risken för biverkningar.
Priset består av såväl ära som 100 000 kronor, som ska användas till fortsatt utveckling av innovation inom livsmedelsområdet.
– Vi önskar Ironic varmt lycka till med den fortsatta uppskalningen av sin produkt för att bidra till den stora folkhälsoutmaning som järnbrist innebär. Produkten kan därmed även förenkla övergången till en växtbaserad kost vilket är miljömässigt positivt, säger Elén Faxö, ledamot av styrelsen för Livsmedel i fokus.
Övriga finalister som pitchade inför 300 deltagare på Livsmedelsdagarna i Tylösand var Hidden in grains och Saveggy.
Juryn består av representanter från Bird & Bird, Lantmännen och Paulig. Samtliga är samarbetspartners till tävlingen.

Här är vinnarmotiveringen:
”Med utvecklingen av en ny generation icke-animaliskt järn, har vinnaren potentialen att bidra till en framtid där fler kan byta till en växtbaserad kost utan att kompromissa med sitt järnintag. Produkten, som framställs genom precisionsfermentering, erbjuder järn med hög biotillgänglighet på samma nivåer som i kött, utan smak, utan biverkningar och med förmågan att förvaras i rumstemperatur i flera veckor. Med skalbarhet och unikitet, har denna innovation från Ironic stor potential att göra verklig skillnad både miljömässigt och för förbättrad folkhälsa.”

Dela

Fler nyheter i Forskning och Människor och Mötesplatser

Ny tävling ska göra livsmedelsbranschen mer smaksäker

Vem i branschen är vassast på smak? Smaksäkrast är ett nytt och spännande samarbete mellan Taste Insights och Livsmedel i fokus för att öka kunskapen kring smakdriven produktutveckling.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.