– Beteskravet kan hindra nödvändig utveckling av svensk mjölkproduktion, säger utredaren Elisabeth Nilsson.
30 augusti 2024
Syftet med utredningen, som initierades av regeringen i februari 2023, var att ta fram möjliga åtgärder och förslag på enklare regler för att öka lönsamheten och samtidigt bibehålla höga krav på djurhållningen.
– Betänkandet kommer att utgöra ett viktigt underlag för regeringens arbete med att stärka konkurrenskraften för svensk livsmedelsproduktion, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.
En av de åtgärder som föreslås för att öka konkurrenskraften är att undanta mjölkkor från beteskravet.
– Bete har brett stöd både bland konsumenter, samhället och bland mjölkbönder. Men det finns situationer där man behöver större flexiblitetet. Beteskravet kan hindra nödvändig utveckling av svensk mjölkproduktion, säger Elisabeth Nilsson under presskonferensen.
Kritiker har befarat att ett slopat beteskrav kommer att innebära att många väljer att hålla sina kor inne av lönsamhetsskäl. Men det tror inte Elisabeth Nilsson:
– Korna kommer i mycket stor utsträckning vara ute ändå. Tittar vi i Finland, där det inte finns beteskrav, är det fortfarande en stor del av djuren som är ute.
På Norrmejerier kommer man dock att fortsätta att stå upp för beteskravet, oavsett vad regeringen beslutar.
– Betesgången är viktig för både djurens välbefinnande och den biologiska mångfalden, och en fråga som vi vet ligger nära konsumenternas hjärtan. Köper man produkter från Norrmejerier ska man känna sig trygg med att de kommer från kor som även i framtiden kommer att gå ute på bete, säger Göran Olofsson, styrelseordförande för Norrmejerier.
Utredaren lämnade även förslag som handlar om att förenkla och minska administrativa bördor, underlätta investeringar, se över smittskyddsåtgärder och ersättningar samt minska viltskador och ge ökade ersättningar för rovdjursangrepp och stängsling.
Betänkandet kommer nu att beredas inom Regeringskansliet.
Dela
Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan
Hasselnötter är det nya vinet
Trots att det går utmärkt att odla hassel här i Sverige importeras nästan alla hasselnötter vi äter. Men det kan det snart bli ändring på, enligt hortonomen Anna-Carin Almqvist.
26 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.