Satsning på svensk husmanskost får kritik: ”Utmanande”

Ett ökat fokus på svensk husmanskost och alltid ett vegetariskt alternativ. Det är utgångspunkten för Uddevallas nya kostpolicy, som väckt en del uppmärksamhet under de senaste dagarna. Orsak: att köttalternativet helt slopas för elever som inte äter fläsk av religiösa skäl.

Uddevalla kommuns politiska majoritet har infört en ny måltidspolicy med fokus på svensk husmanskost lagad av lokala råvaror. Beslutet, som trädde i kraft i förra veckan, innebär att det ska serveras mer traditionella rätter av kött i kommunens måltidsverksamheter. Samtidigt slopas köttalternativet för dem som inte äter fläsk av religiösa skäl.
Kommunalråd Henrik Sundström (M) säger in en intervju med P4 att man fattat beslutet för att få mer mat för pengarna genom att minska antalet specialkoster
Den nya kostpolicyn har väckt stor medial uppmärksamhet och fått stark kritik från inte minst muslimska elever, som nu oftare blir hänvisade till vegetarisk kost.
Men Charlotte Kvist, enhetschef Måltid i Uddevalla kommun, tycker att det är ett bra beslut, som ligger i linje med Livsmedelsverkets rekommendationer.
– Vårt uppdrag från politiken är att servera mer svensk husmanskost. Exakt hur de rätterna kommer att se ut vet jag inte. Vi har en menygrupp som planerar alla måltider, där vi utgår från att servera en näringsriktig och varierad kost. Om vi tidigare har serverat köttbullar av nötkött så blir det av fläskkött nu i stället, säger hon till Livsmedel i fokus.
Är du som kostchef positiv till det här beslutet?
– Så länge vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer och barnen kan äta näringsriktig mat så tänker jag att det är bra.
Emelie Elin, projektledare för Livsmedelsverkets kompetenscentrum för mat i skola, vård och omsorg, menar att husmanskost är ett begrepp som kan tolkas på många olika sätt.
– I min värld måste det inte innebära att man ökar mängden kött på tallriken, säger hon till Livsmedel i fokus.
Hon tycker även att det blir lite knepigt när politiska beslut fattas på menynivå.
– Det blir utmanade för måltidsverksamheten som redan har så många andra krav att förhålla sig till. Maten ska vara hållbar, följa näringsrekommendationerna och hålla sig inom en given budget – men framför allt ska den vara god så att så många elever som möjligt faktiskt äter den.

Efter valet 2022 styrs Uddevalla av en majoritet som består av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Uddevallapartiet.

 

Dela

Fler nyheter i Måltider

Arla ska testa Från Sverige-märkning på utvalda produkter

Arla testar från och med vecka 20 märkningen Från Sverige på ett antal produkter i sortimentet. Trots att Arla har en egen märkning hoppas man att den nya märkningen ska göra att fler väljer svenska mejeriprodukter.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.