27 augusti 2024
Den organiserade brottsligheten drabbar hela samhället och syns även i livsmedelskedjan. Aktörer kan exempelvis dryga ut livsmedel eller förfalska livsmedelsinformation eller dokument för att sälja livsmedel som inte är vad de uppges vara.
För att effektivt kunna motverka livsmedelsfusk måste myndigheter samverka. Förutom att Livsmedelsverket samverkar med övriga kontrollmyndigheter i livsmedelskedjan, är Livsmedelsverket nu en av 13 nätverksmyndigheter som samarbetar mot organiserad brottslighet. Det är polisen som samordnar satsningen och syftet är att gemensamt kunna driva brottsbekämpande och administrativa insatser och nyttja myndigheternas olika typer av sanktioner eller åtgärder.
– Vi ser att det finns aktörer i livsmedelskedjan som är en del av den organiserade brottsligheten. Att motverka livsmedelsfusk är en del i vårt uppdrag. Det är viktigt för att konsumenter och företag ska kunna lita på informationen om maten, att den är säker, men också för att skapa en sund konkurrens för alla företag, säger Kristina Ohlsson, chef för avdelning Råd och reglering på Livsmedelsverket.
Livsmedelsfusket uppskattades 2020 omfatta cirka 3 procent eller cirka 9 miljarder kronor av livsmedelsförsäljningen i Sverige, men har sannolikt ökat över tid.
Dela
Fler nyheter i Livsmedelssäkerhet och Värdekedjan
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.