29 augusti 2024
Det är Rise och Di Luca & Di Luca som under onsdagens eftermiddag bjuder på ett härligt och inspirerande program med workshop. Det ska handla om hur vi kan gå från forskning till impact, och vad vi i Sverige kan lära oss matmässigt av medelhavsländerna.
Rise står för första passet, och ansvarig är Anna-Karin Karlsson, affärsutvecklare.
Berätta, vad ska ni göra på Livsmedelsdagarna?
– Vi kommer att ha en föreläsningsserie och workshop på temat nya produkter, ny teknik, effektiv vattenhantering, sensorik, konsumentbeteende och säkra livsmedel idag och imorgon. Det har hög relevans för de som arbetar med produkt- och teknikutveckling, livsmedelskvalitet, hälsa och hållbarhet.
Vad hoppas ni att deltagarna ska få ut av ert seminarium och workshop?
– Vi vill bidra till en mer innovativ, konkurrenskraftig och hållbar livsmedelsbransch och därför tycker vi att Livsmedelsdagarna är ett bra tillfälle att berätta om vad vi gör – alla känner inte till det. Vi vill att deltagarna får med sig en del nya insikter samt får bidra till en bra dialog med andra i branschen om hur vi utvecklar den framåt. Det finns mycket forskning och kunskap som behöver nå ut och det här är ett bra tillfälle att prata om de sakerna. Ofta har organisationerna och företagen liknande utmaningar och det finns ett värde i att prata om dem gemensamt. Vi kanske också kan ge inspiration till nya produkter och projekt, fortsätter hon.
Anna-Karin Karlsson, Rise.
Måns Falk, ansvarig för Accademia Di Luca på Di Luca & Di Luca, kommer tillsammans med sin kollega Anna Mellberg, att hålla i andra passet vars rubrik lyder Den Goda Medelhavsmaten.
Vad kommer ni att bjuda på?
– Massvis! Men bland annat ska vi visa vad forskningen säger om den hälsosamma medelhavsmaten, och sambandet mellan måltiden och folkhälsan. Vi vill särskilt att lyfta det faktum att vi mår mycket bättre av att äta med familj och vänner. I samband med seminariet bjuder vi på aperitivo, förklarar konceptet och lite kring den italienska måltiden, berättar han.
Att inspirera deltagarna på Livsmedelsdagarna till en godare livsstil och ökad kunskap om att relativt enkelt göra bra vardagsval är ett av målen med seminariet.
– Det känns viktigt att visa att det faktiskt är hälsofrämjande att samlas kring måltiden. Vi vill också visa att god smak och hälsa kan gå hand i hand och även poängtera att branschen måste samarbeta för att förbättra folkhälsan och att vi tar ansvar som matleverantör, säger Måns Falk.
Måns Falk, Di Luca & Di Luca.
När det gäller branschens framtida utmaningar har både Anna-Karin Karlsson och Måns Falk en hel del att säga.
– Största utmaningarna är lönsamhet, innovationshöjd och kompetensförsörjning just nu, säger Anna-Karin Karlsson.
Måns Falk håller med.
– Ja, under en längre tid har det varit fokus på pris och lågkonjunktur, fortsatta utmaningar med oroligheter i omvärlden, krig med mera. Men målsättningen framåt måste vara att förflytta oss tillbaka till fokus på kvalitet, god, hållbar och hälsosam mat där vi måste ta ett gemensamt ansvar i alla led.
Och på vilket sätt tror ni att Livsmedelsdagarna som branschevent spelar en roll i detta?
– Nu måste alla hjälpa till och här fyller Livsmedelsdagarna en viktig funktion, som ger möjlighet att träffas, diskutera, lyssna och låta sig inspireras av hur andra tänker, säger Måns Falk.
– Jag hoppas att vi ska få till en bra dialog och få nya inspel om behov och samverkan för en mer konkurrenskraftig svensk livsmedelsbransch. Det är fullt möjligt när man samlar så mycket folk under samma tak, säger Anna-Karin Karlsson.
Anna Karin Karlsson om Livsmedelsdagarna:
” Årets bästa branschevent! Livsmedelsdagarna är viktiga som branschevent då stor del av branschen är samlade på en plats. Men jag är kanske lite jävig då jag suttit i styrelsen och vet vilket jobb som ligger bakom!”
Måns Falk om Livsmedelsdagarna:
”Livsmedelsdagarna sätter fokus på de gemensamma utmaningarna men också möjligheter som branschen står inför. Vi vill nätverka och inspireras, och vi anser att det finns många gemensamma frågor att diskutera här.”
Blir du nyfiken och vill veta mer? Du hittar all information här.
Dela
Fler nyheter i Människor och Mötesplatser
Han är Lidls nya stjärnrekrytering: ”Jättespännande”
Johan Krallis Anell lämnar rollen som nationell exportsamordnare på Landsbygds- och Infrastrukturdepartementet och i Regeringskansliet för att istället tillträda en helt nyinrättad tjänst på Lidl.
– Mitt uppdrag blir att representera företagets intressen – särskilt i politiska sammanhang, säger han till Livsmedel i fokus.
30 januari
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.