– Vi har fortfarande mycket att lära om matens hälsoeffekter, säger Lovisa Martin Marais, nutritionschef för Lantmännen R&D.
22 augusti 2024
Lantmännens Forskningsstiftelse är med och finansierar en ny koststudie som genomförs av Chalmers tekniska högskola.
Fullkorn är en del i studie om precisionsnutrition, där man undersöker hur olika individer frågan om vi påverkas olika även om vi äter samma mat undersöks. Totalt ingår 4 500 personer i studien där man tittar på individuella svar och effekter efter måltider. De fyra måltiderna som ingår är hög jämfört med låg fetthalt, och hög jämfört med låg fullkornshalt.
– Vi är väldigt glada över finansieringen från Lantmännens forskningsstiftelse som gett oss möjligheten att delta i uppföljningen av SCAPIS-studien. De avancerade och noggranna undersökningarna som görs inom studie på hjärt- och lunghälsa är världsunik och ger oss unika möjligheter att undersöka hur metabola svar på intag av olika standardiserade måltider påverkar risken för sjukdom, säger Malin Barman, forskningskoordinator för Chalmers substudie, SCAPIS2-HOME.
Med studien, som pågår under två år med start 2024, kan man få insikter om eventuella fördelar att exempelvis välja fullkornsprodukter beroende på konsumentens tarmflora eller andra faktorer.
– Studien kommer att bidra med mycket kunskap och förhoppningsvis bana väg för mer förståelse för hur maten vi äter spelar roll för vår hälsa. Vi har fortfarande mycket att lära om matens hälsoeffekter, och samarbetet med Chalmers är ett sätt att få större insikter, säger Lovisa Martin Marais, nutritionschef för Lantmännen R&D.
Förutom att Lantmännen delfinansierar studien bidrar företaget med fullkornsprodukter till forskningsprojektet.
/FAKTA
* Studien är en delstudie av den uppföljande undersökning som för närvarande genomförs på 15 000 individer som gick med i SCAPIS-studien för tio år sedan. Det är en unik studie och kunskapsbank för forskare inom hjärt-, kärl- och lungsjukdomar.
* I den nya studien undersöks även kosten grundligt, vilket kan ge viktiga pusselbitar för hur vi på bästa sätt kan förebygga och lindra sjukdomar i framtiden.
* 15 000 individer kommer att delta i tioårsuppföljningen av SCAPIS. Av dessa kommer 4 500 att bjudas in till koststudien, med 3 200 från Göteborg och 1 200 från Umeå. De stora datamängderna är unika för Sverige.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Hälsa
Gemensam satsning på bioteknik ska utveckla framtidens mat
Världens växande befolkning och behovet av ett mer hållbart livsmedelssystem kräver nya sätt att producera och konsumera mat. Chalmers tekniska högskola är nu värd för ett unikt konsortium för att utveckla framtidens mat, i samarbete med Arla och Lantmännen.
21 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.