Skogen är full av bär – men plockare saknas

Färre utländska bärplockare i svenska skogar innebär varsel och uppsägningar i livsmedelsbranschen. Och att en del av sylten måste kokas på importerade bär.

Dåliga arbetsförhållanden och utnyttjande inom bärbranschen, har gjort att Migrationsverket i år tagit till strängare kontroller av arbetstillstånd för thailändska plockare. Detta har i sin tur gjort att det uppstått en brist på svenska bär på marknaden, något som får ekonomiska konsekvenser för företag som tillverkar, sylt, saft eller soppa.
– Vi kommer definitivt att tappa lönsamhet. Exakt vad kostnaden kommer att landa på vet vi inte än, säger, Wiveca Almgren, vd på familjeföretaget Magnihill i Skåne, i en intervju med Sveriges Radio.
Hittills i år har det kommit 1 300 har utländska bärplockare jämfört med tidigare cirka 6 000. Det innebär att mängden bär som plockas i de svenska skogarna mer än halveras.
Hos Kalix sylt, som årligen köper in 200 ton bär från närområdet, är oron stor:
– Vi kommer behöva säga upp personal och hyra ut delar av lokalen. Blir det ingen bättring måste vi sluta, och det är många som säger likadant, säger företagets vd Hans Granberg i en intervju med TV4.
En annan konsekvens är att svenska livsmedelsföretag kan komma att importera bär. Såsom exempelvis lingon från Kina.
– Lingon finns i Ryssland, Finland och i Kina. Det är uteslutet att svenska livsmedelsföretag ska importera från Ryssland och i Finland finns inga plockare i dagsläget och då är det bara Kina kvar, säger Fredrik Reinholdsson på Olle Svensson AB, till Sveriges Radio.

Dela

Fler nyheter i Värdekedjan

Kravs vd: “Vi ser ett tydligt framryck för ekologiskt”

Allt fler nya Krav-märkta produkter dyker upp i hyllan. Bara under september lanseras sex nya produkter i dagligvaruhandeln.
– Nu vågar jag äntligen säga att det ljusnar i horisonten, säger Emma Rung, vd på Krav.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.