18 juni 2024
En ny SIFO-undersökning, beställd av Ica Sverige, visar att mer än hälften av svenskarna handlar mer svenskproducerade livsmedel till midsommarfirandet än under resten av året.
Åtta av tio svenskar säger att de väljer mat från Sverige före mat som är producerad i ett annat land, vilket är en ökning med åtta procentenheter jämfört med förra året.
– Vår undersökning visar att svenskproducerade livsmedel ökar i popularitet, säger Jenny Eriksson, sortiment- och inköpsdirektör på Ica.
Anledningarna till att man vill äta svenskt på midsommar är flera. Närmare en fjärdedel (23 procent) svarar att det känns festligare, medan närmare hälften (46 procent) tycker att svenska livsmedel smakar bättre.
Men den vanligaste anledningen är att produkterna är i säsong under midsommar (77 procent) samt att man vill stötta svenskt lantbruk (51 procent).
När svenska folket fått rangordna vilken produkt de helst ser är från Sverige på midsommarbordet hamnar jordgubbar och potatis i topp:
1. Jordgubbar: 42 procent
2. Potatis: 24 procent
3. Köttet: 17 procent
4. Äggen: 5 procent
5. Fisken: 3 procent
6. Grönsakerna: 2 procent
7. Snapsen: 1 procent
4 procent svarar ”vet ej” och 1 procent svarar ”annat”.
Dela
Fler nyheter i Måltider och Trend och Värdekedjan
Livsmedelsrapporten: Kött och fullkorn bubblar
Nu presenteras Svenska livsmedelsrapporten 2025 med fokus på hälsa och hållbarhet. Livsmedel i fokus ber Anna-Lena Wihlborg, senior rådgivare på Nordic Wievpoint och författare till rapporten, att välja ut tre höjdpunkter – och en bubblare.
11 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.