Eko-företag satsar på ökad export: “Sverige är en spjutspets”

Flera svenska livsmedelsföretag satsar på export till Storbritannien tillsammans med Organic Sweden. Det handlar om ett treårigt projekt som finansieras av EU med syfte att främja försäljningen av ekologiska livsmedel från Sverige på den brittiska marknaden.

EU-kommissionen har identifierat Storbritannien som en prioriterad marknad för export av livsmedel. Redan i dag går cirka 25 procent av EU:s export av jordbruksprodukter till den brittiska marknaden. När det gäller ekologiska livsmedel har försäljningen ökat tolv år i rad och uppgick till 3,1 miljarder GBP 2023.
– I Storbritannien ser vi en positiv utveckling för ekologiska livsmedel och ett intresse för den typen av företag och produkter som vi har med oss i vår nya exportsatsning. Med samverkan kring koncept, mässor och kampanjer är vår förhoppning att vi ska sänka trösklarna och underlätta exporten för företagen, säger Anton Järild på Organic Sweden.
I dialog med de medverkande företagen kommer Organic Sweden att utveckla ett exportkoncept med kampanjsida, PR-aktiviteter och digital kampanj. Under projektet som pågår till och med 2026 kommer totalt fyra mässor att genomföras: två tillfällen på Nordic Organic Food Fair i Stockholm och två på Natural & Organic Products Expo i London. Därtill kommer det att arrangeras digitala seminarium, “match-making event”,
Enligt Organic Sweden är Sverige en spjutspets när det gäller ekologisk produktion och konsumtion, och ligger bland annat på fjärde plats av de länder i Europa med störst andel ekologisk jordbruksmark och är bäst i världen på ekologisk mat i offentliga kök.
– Sverige är ett ekoland i världsklass och med vårt projekt vill vi bidra ökad ekologisk produktion och därmed till EU:s mål om 25 procent ekologisk jordbruksareal till 2030, säger Anton Järild.
Till projektet, som påbörjades under våren, har följande företag redan anslutit sig: Bager’s, Biofood, Camelina of Sweden, Dig, Fazer, Moonvalley, Nordic Chocolate, Oh Mungood samt Svenska Lantchips.

Organic Export UK är ett treårigt projekt som syftar till att öka försäljningen och produktionen av ekologiska livsmedel från Sverige genom exportfrämjande aktiviteter. Bakom satsningen står Organic Sweden, branschorganisationen för ekologiska livsmedel i Sverige. Projektet finansieras till merparten av EU. 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Hållbarhet och Mötesplatser

Här är alla vinnarna i Chark-SM

Rimmad oxbringa, rökt fläskkarré och grillkorv smaksatt med ost och bacon. I samband med Kött-och Charkuteridagar på Slagthuset i Malmö korades 18 vinnare i lika många kategorier när Chark-SM avgjordes torsdag 17 oktober.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.