Naturbetet i fokus: “Välj certifierat kött”

Måmdagen 17 juni firas Naturbetesdagen med öppna gårdar och fältvandringar. Syftet är att belysa den snabba minskningen av biologisk mångfald och vikten av att öka antalet naturbetesmarker.
– En aktiv handling vi alla kan göra är att välja certifierat naturbeteskött, säger Mattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop Sverige, som tillsammans med Sigill, WWF och Naturbeteskött i Sverige ideell förening står bakom initiativet.

Naturbetesmarker är permanenta gräsmarker som tillhör de mest artrika markerna i Sverige. Här finns många av våra mest utrotningshotade växter, insekter och fåglar.
– Markerna har skapats av människans lie och djurens mular och behöver betas för att behålla sin mångfald, säger Anna Jamieson, verksamhetsledare för Naturbeteskött i Sverige ideell förening.
Under Naturbetesdagen välkomnas allmänheten att besöka tre gårdar som har certifierad produktion av naturbeteskött. Två av gårdarna ligger i Hult i Eksjö kommun och i Skillingaryd i Vaggeryds kommun, båda i Jönköpings län. Den tredje gården ligger i Katrineholms kommun i Södermanland.
– Lantbrukare med certifieringen Svenskt Sigill Naturbeteskött bidrar aktivt till den biologiska mångfalden i Sverige, då deras djur betar på naturbetesmarker under minst halva betesperioden. Att köttet är certifierat betyder att du som konsument kan lita på att det uppfyller Sigills högt ställda krav, då detta kontrolleras av en oberoende revisor, säger Ann-Louise Ingvarson, vd på Sigill.
Mångfalden av liv på jorden minskar i snabbare takt än någonsin tidigare och det är mycket viktigt att vi ser till att antalet naturbetesmarker i Sverige ökar.
– Det man kan göra genom att köpa naturbeteskött eller stötta exempelvis WWF, som arbetar på flera sätt för att främja och restaurera naturbetesmarker, säger Jenny Jewert, jordbruksexpert på WWF.

 

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Primärproduktion

Så ska Sveriges äldsta krydda minska matsvinnet

Sveriges äldsta krydda är namnet på en lite udda hållbarhetstävling som Matsmart initierat. Den vinnande krydddan är en över 100 år gammal starkpeppar, daterad till 1910–1920-tal i obruten originalförpackning – som sedan landade i köket hos krögaren Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.