Arla storsatsar på svenska livsmedelssektorns Silicon Valley

Arla tar över Sempers lokaler och mark i Götene från och med 1 oktober.
– Genom köpet framtidssäkrar vi både lokala jobb i Götene och möjligheterna att producera mer mjölk i Sverige, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige.

Nu är förhandlingarna mellan Arla och schweiziska Hero Group är avslutade och avtalet undertecknat. Planen är att bondekooperativet tar över Sempers fabrik i Götene från och med 1 oktober. Själva köpeskillingen är dock inte offentlig.
– Götene är svenska livsmedelssektorns Silicon Valley, så det känns extra roligt att fortsätta våra satsningar i kommunen, säger Cecilia Kocken i en kommentar.
På Arlas mejerie i Götene arbetar cirka 450 medarbetare och produktionen pågår dygnet runt, året om. Under de senaste tre åren har Arla investerat över 700 miljoner kronor i mejeriet som alltså ligger granne med Semper, och redan delar tjänster såsom miljötillstånd och matsal. Med tillgång till hela anläggningen får Arla nu större flexibilitet att ta till vara och optimera lokalerna och produktionen av smör, ost och pulver.
– Kanske hittar vi fler möjligheter än att tillverka mjölkpulver i lokalerna, det får framtiden utvisa. Här och nu ska vi dock titta närmare på hur många medarbetare som behövs för att sköta torktornen när vi flyttar in i oktober, säger Cecilia Kocken.
Inger-Lise Sjöström, mjölkbonde och styrelseledamot i Arla, understryker att förvärvet är strategiskt viktigt.
– Genom köpet säkrar vi en fortsatt lönsam avsättning för Arlaböndernas mjölk. Kooperativets kapacitet ökar, samtidigt som vi blir mindre sårbara för produktionsstörningar. Det är bra både för Arla och svensk matproduktion, säger hon.
Under en övergångsperiod från oktober till januari kommer Semper att ha kvar viss produktion i lokalerna. Affären behöver även godkännas av Inspektionen för strategiska produkter, som är ansvarig myndighet för prövning av utländska direktinvesteringar i svenska företag som bedriver skyddsvärd verksamhet.

Arlas mejeri i Götene har anor sedan 1897. 1942 startades mjölkpulverproduktionen i Götene, 1971 togs nuvarande matfetts- och ostproduktion i bruk och 2001 startades det nya höglagret samt den nya ostförädlings- och distributionscentralen.

 

 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Värdekedjan

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.