Malmö ska bli grönare – stor satsning på stadsodling

Malmös nya gröna vision är att en tredjedel av all mat som konsumeras i staden också produceras, förädlas och säljs här inom ett decennium.
– Vi behöver ta en mer aktiv roll för att säkra vår livsmedelsberedskap, säger näringsutvecklaren Ola Andersson.

Inom tio år äter vi mer stadsodlad mat. Det är något som utställningen ”Den Oberoende Matstaden” tar fast på, och som visas under Southern Sweden Design Days 23 – 26 maj i Malmö.
Visionen är att en tredjedel av all mat som konsumeras i Malmö är också producerad, förädlad och såld i staden inom ett decennium.
– Malmö och även andra städer behöver ta en mer aktiv roll för att säkra vår livsmedelsberedskap och bidra till den förändring som måste ske för att vi ska få ett mer hållbart livsmedelssystem, säger Ola Andersson, näringslivsutvecklare och en av initiativtagarna till utställningen.
Att Malmö är ett bra val för pilotstad och förändringsmotor beror enligt honom på att det är Sveriges snabbast växande storstad som är lagom stor för att snabbt kunna genomföra en transformation och se resultat.
– Vi har fantastiska förutsättningar i vår närliggande landsbygd som ska vårdas och utvecklas men staden behöver också bidra.
Bakom utställningen står projektet Plattform Stad – en av  åtta innovationsplattformar som ska arbeta för innovation och förändring på systemnivå, för ett hållbart och konkurrenskraftigt matsystem. Den drivs av Malmö Stad, Innovation Skåne och EY Doberman, och finansieras av Vinnova.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Värdekedjan

Eon vill kroka arm med livsmedelsindustrin för att minska energisvinnet

Överskottsvärme från livsmedelsproduktion, som i dag oftast fläktas bort, kan omvandlas till klimatsmart resurs. Nu vill energikoncernen Eon kroka arm med livsmedelsindustrin för att ta vara på energisvinnet – något alla skulle vinna på.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.