– De är vill skilda typer av aktörer som alla driver branschen framåt på olika sätt, säger Klas Johansson, ordförande i nätverket Livsmedel i fokus som står bakom utmärkelsen.
21 maj 2024
Nätverket Livsmedel i fokus har sedan 1964 årligen delat ut Livsmedelspriset till ”personer, organisationer eller företag som på ett inspirerande och innovativt sätt tagit initiativ till, eller utvecklat förutsättningar för att öka livsmedelsnäringens konkurrenskraft och utveckling”.
När nomineringen stängt utser en jury bestående av nätverkets styrelse tre finalister. Vinnaren får motta priset under festliga former under banketten på Livsmedelsdagarna i Tylösand i september.
Enligt Klas Johansson, ordförande i nätverket Livsmedel i fokus, har det varit ett starkt startfält i år och därmed en tuff match för juryn att vaska fram de tre finalisterna.
– Livsmedelspriset betyder mycket för branschen och har en lång historia. Det är faktiskt 60:e gången i år som det delas ut, och det är det enskilt största priset i livsmedelsbranschen.
Kan du säga något om finalisterna i år?
– De är vitt skilda typer av aktörer som alla driver branschen framåt på olika sätt. Ett initiativ som skapat en enklare livsmedelskedja utifrån en stor passion och drivkraft för svensk småskaligt producerad mat, en branschtävling och arbetet med årets rätt som leder gastronomin in i framtiden samt mjölkbönder som spelar en avgörande roll för svensk livsmedelsförsörjning med stort hållbarhetsfokus.
Vad innebär det att vinna Livsmedelspriset?
– Det handlar framförallt om ära och erkännande. Vinnaren får stor publicitet och man är för alltid en vinnare som bidragit till livsmedelsnäringens utveckling och konkurrenskraft.
Därför har de nominerats – här är juryns motiveringar:
Arlas svenska mjölkbönder spelar en avgörande roll för landets livsmedelsförsörjning. Tillsammans med sina kollegor i det internationella kooperativet utgör de världens fjärde största mejerikooperativ och har bestämt sig för att leda vägen för en globalt hållbar mejeriproduktion. Under 2023 beslutade Arlabönderna att införa en hållbarhetsersättning som innebär att ett tillägg på mjölkpriset för att premiera hållbarhetssåtgärder på gårdarna. De områden som har störst potential att minska klimatutsläppen ger flest poäng och därmed en större ersättning. Det har gett resultat. I genomsnitt sänkte gårdarna sina utsläpp av växthusgaser med 3,6 procent jämfört med 2022, från 1,12 till 1,08 kilo koldioxidekvivalenter, per kilo mjölk. Genom hållbarhetsersättningen banar Arlas mjölkbönder väg för hela livsmedelskedjan att ta ansvar för lantbrukets klimatomställning.
Initiativet Årets Rätt som startats av Årets Kock sätter ny trend på matsedeln och samtidigt bidrar till en minskad klimatpåverkan och till en bättre folkhälsa. Att hållbar mat inte ska vara en klassfråga lyfts tack vare Jessie Sommarströms arbete med att ta fram årets rätt 2023. Det är 50/50 köttbullar i tomatsås med pasta, där köttbullarna består av 50 procent blandfärs och 50 procent av färs på svenskodlade baljväxter. Med den nya moderna tappningen på en klassisk maträtt hoppas Årets Rätt 2023 ändra synen på hur våra klassiska maträtter tillagas och att fler börjar dryga ut köttprodukterna med baljväxter och andra växtbaserade ingredienser, som vi gjorde förr i tiden.
Mylla revolutionerar det svenska livsmedelssystemet och tar producenterna närmare marknaden. Med sin onlineplattform säkerställer de en hållbar svensk livsmedelsproduktion, främjar det svenska lantbruket och framtida livsmedelsföretag, utmanar dagligvaruhandeln genom nya distributionsvägar och sätter småskaliga producenter på kartan. Mylla skapar förutsättningar för mindre producenter att överleva, få ut sina innovationer och produkter på marknaden, slopar mellanhänder och driver debatten om livsmedelssystemets förbättringspotential.
Dela
Fler nyheter i Människor och Mötesplatser och Värdekedjan
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.