Debatt: En satsning på hållbarhet minskar också vår sårbarhet.

Varje bonde är viktig för att vi ska kunna öka vår livsmedelsproduktion på ett hållbart sätt. Men för att lantbrukare ska kunna investera i hållbara metoder och ny teknik, är både ekonomiska marknadsincitament och statliga miljöersättningar helt avgörande. Det skriver Elina Matsdotter, hållbarhetschef för Scan Sverige, i en debattartikel i Livsmedel i fokus.

Livsmedelsproduktionen i Sverige står inför en stor transformation; dels den gröna omställningen, dels förstärkning av livsmedelsberedskapen. Båda dessa kräver omfattande investeringar i närtid, särskilt i ljuset av ett alltmer instabilt klimat som redan påverkar matförsörjningen globalt. Arbete med stärkt livsmedelsberedskap och den gröna omställningen kan och bör här gå hand i hand. En satsning på hållbarhet minskar också vår sårbarhet.

Varje bonde är viktig för att vi ska kunna öka vår livsmedelsproduktion på ett hållbart sätt. Men det kostar att ställa om. För att lantbrukare ska kunna investera i hållbara metoder och ny teknik, är både ekonomiska marknadsincitament och statliga miljöersättningar avgörande. Därför betalar Scan från och med januari i år ut ett nytt hållbarhetstillägg till sina nöt- och grisleverantörer – en investering på 75 miljoner kronor för att främja den gröna omställningen och framtidssäkra lantbruket.

Tillägget bidrar till att lantbrukaren kan investera i de åtgärder som är mest relevanta på den specifika gården för att minska klimatpåverkan, förbättra djuromsorgen ytterligare och främja biologisk mångfald. Ofta ser vi att arbeta med att stärka dessa områden går hand i hand med en förbättrad lönsamhet, då resurserna nyttjas på effektivt sätt. Klimatåtgärder som att bli mer självförsörjande på förnybar energi genom solpaneler eller biogasproduktion från gödsel är också exempel på åtgärder som bidrar både till den gröna omställningen och till bättre beredskap.

I Sverige importeras i dag omkring hälften av allt vegetabiliskt och animaliskt protein – ofta producerat med metoder som strider mot svensk djurskydds- och miljölagstiftning. Svenskt lantbruk följer en av världens mest ambitiösa djurskyddslagar och är redan bland de mest miljömässigt hållbara i världen. För att ytterligare minska klimatpåverkan och öka miljönyttan är det nödvändigt att göra investeringar som bidrar till en hållbar framtid.

Samtidigt är det viktigt att vi livsmedelsproducenter kan erbjuda både hållbara och prisvärda produkter. Trots ökade livsmedelspriser på grund av inflation har svenska konsumenter fortsatt att välja inhemska produkter. Genom att förbättra både svenska premium- och baslivsmedel kan vi göra en stor skillnad på totalen – både för svenska bönder, för svenska konsumenter och för framtida generationer.

/Elina Matsdotter, hållbarhetschef Scan Sverige

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Människor och Värdekedjan

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.