9 april 2024
Warbro Kvarn har anor från 1700-talet och var nedlagd sedan länge när familjen Björklund bestämde sig för att damma av den gamla stenkvarnen för drygt 20 år sedan.
– När man mal spannmål med stenkvarn i stället för med vals får man ett mer hälsosamt mjöl, eftersom mer av kliet är kvar. Resultatet blir som en kompromiss mellan siktat mjöl och fullkornsmjöl, säger Thomas Björklund entusiastiskt.
På Linds gård i Sörmland både odlar och förädlar de ekologiskt kulturspannmål med mervärden på nya och innovativa sätt, det handlar om allt från fluffigt virvelmjöl till kornmalt för ölbryggning. De samarbetar även med andra odlare i närområdet.
– Vi vill höja statusen på spannmål, som är något av det mest klimatsmarta och resurseffektiva man kan odla och äta, säger Thomas Björklund, och berättar att Warbro Kvarn var först i Sverige med att odla såväl enkorn som nakenhavre.
Enligt honom har kulturspannmål en bättre näringsprofil jämfört med mer moderna sorter.
– De är inte uppumpade på samma sätt, vilket gör dem mer näringstäta. I konventionell odling har hög avkastning alltid varit det övergripande målet, men nu börjar allt fler se även andra värden.
Ett av dessa värden är att kulturspannmål, med sina djupgående rotsystem, är mer väderresistenta och bättre tål både torka och väta. Dessutom är kulturspannmål något av åkerns motsvarighet till naturbeteskött:
– Det finns många marker som är lågavkastande och där kan kulturspannmålen spela en väldigt viktig roll, säger Thomas Björklund och berättar att SLU Grogrund just nu undersöker möjligheten att korsa gamla spannmålssorter med moderna sorter ”för att få det bästa av två världar”.
Som utbildad husdjursagronom vid SLU och med en licentiatavhandling i populationsgenetik har han alltid varit engagerad i forskning och utveckling inom de gröna näringarna. Nu är Warbro Kvarn med i flera olika projekt för att utveckla vad han kallar ”nästa generations spannmålsprodukter”, med bättre näringsinnehåll och nya användningsområden. Det handlar inte minst om att optimera näringen och öka biotillgängligheten från fullkorn för att detta ska kunna ta en starkare position i vegosegmentet.
– Vi behöver minska koldioxidutsläppen och äta mer växtbaserat, men även hitta nya sätt att göra detta på. Vi talar inte så ofta om spannmål som proteinkälla men det står faktiskt för hela 25 procent av allt protein som äts i världen.
Thomas Björklund tycker att spannmål har blivit orättvist beskyllt för att göra människor sjuka samtidigt som det är få saker som har så mycket evidens för att främja folkhälsan som fullkorn.
– Det är det vita, siktade mjölet vi gärna kan minska på – inte själva spannmålet!
FOTNOT. Sommaren 2022 drabbades Warbro Kvarn av en omfattande brand, som började i en spannmålstork och förstörde både siloverksamheten och kvarnbyggnaden, där man förädlar mjölprodukter. Malthuset klarade sig dock oskatt. Till sommaren 2024 är förhoppningen att all verksamhet åter är i fullt bruk.
Dela
Fler nyheter i Förädling och Hållbarhet och Människor och Primärproduktion
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.