Tångens bästa tid är nu: “Vi skördar varje dag”

På skärtorsdag är det tångpremiär på Göteborgs Fiskauktion. Det handlar om späda primörer av sockertång, som växer vilt men även odlas på rep och som nu är redo att skördas.

Tång är både nyttigt och klimatsmart och kallas ofta ”framtidens livsmedel”. Det ökade intresset har gjort att tång nu börjat odlas i större skala på Västkusten, av flera olika aktörer.
Medan havssallaten har kunnat skördas sedan mitten av mars är det nu dags för den årliga sockertångspremiären, på skärtorsdag – något av en högtidsdag för branschen, då de första tånglådorna går under klubban på Göteborgs Fiskauktion.
– Under högsäsongen skördar vi varje dag, säger Kajsa Olsson, marknadschef på det svenska foodtech-bolaget Nordic Seafarm, som har utvecklat en unik metod för odling av växtbaserade grödor i havet, främst alger som sockertång och havssallad.


Så här kan det se ut på Göteborgs Fiskauktion i samband med den årliga tångpremiären.

I år odlar Nordic Seafarm 50 ton sockertång och 30 ton havssallat på totalt 8 hektar i havet strax utanför Grebbestad.
– Men vi har tillstånd för att odla betydligt mer. Nu gäller det bara att marknaden hänger med, säger Simon Johansson, vd för Nordic Seafarm, som hoppas på fler och mer samarbeten med livsmedelsindustrin.
– Att använda havets potential och ta vara på tång som råvara kommer att spela en stor roll i omställningen mot en mer hållbar livsmedelsproduktion.
Vad kan då tången användas till?
Tja, enligt Kajsa Olsson funkar den till allt från att baka bröd på till att använda i olika maträtter: fisksoppa, pesto, sallader och grytor, som bidrar med både textur samtidigt som det är en smakförhöjare.
– Tång har både krispighet och fin smak av hav och umami som lyfter andra smaker.

Nordic Seafarm utsågs för övrigt till Årets Impact Maker 2023, i samband med Livsmedelsdagarna i Tylösand. Och nu är det hög tid att nominera för 2024, vilket du kan göra HÄR!

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Trend och Växtbaserat

Skånemejerier om det svenskt ostlyftet: “Vi lyssnar på konsumenterna”

Den importerade hårdosten dominerar i svenska kyldiskar. Men på Skånemejeriers mejeri i Kristianstad driver man utvecklingen mot ett utökat utbud av svensk ost.
– Vi satsar på njutningsupplevelser, säger anläggningschefen Stefan Andersson.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.