– Motsvarande kontroll saknas helt vid import av kyckling, säger vd Maria Donis.
12 mars 2024
Efter Uppdrag gransknings avslöjanden i höstas om hur avelsdjur inom kycklingsindustrion behandlas har branschorganisationen Svensk Fågel nu infört ett nytt djuromsorgsprogram för avelshönsen som föds upp i Sverige. Det gör att hela värdekedjan från avel, kläckeri till uppfödning, transport och slakt nu kontrolleras av ett oberoende ackrediterat kontrollorgan.
– Motsvarande kontroll saknas helt vid import av kyckling, där vi inte vet något om användningen av antibiotika, djuromsorg och livsmedelssäkerhet. Trots detta visar siffror från Jordbruksverket för sista kvartalet 2023 att importen av kycklingkött till Sverige ökar. Vi tar vårt ansvar och det hoppas jag att handel, konsumenter och offentlig sektor också gör, säger Maria Donis, vd för Svensk Fågel, i en kommentar.
Det nya programmet, som är finansierat av Jordbruksverket, har utvecklats sedan 2020 och började införas under slutet av förra året. Det kommer att ingå i de befintliga kontrollprogrammen för kyckling och kalkon.
Ett externt ackrediterat organ kontrollerar djurens välfärd i alla led. Om det skulle förekomma brister får Svensk Fågel snabbt information om detta och det aktuella företaget kan genomföra åtgärder och förbättringar.
– Uppfödningen av avelsdjuren skiljer sig en hel del från uppfödningen av kycklingarna, därför har ett skräddarsytt program med hjälp av fjäderfäexperter för denna del av värdekedjan utvecklats. Men det utgår som alltid från våra starka grundvärderingar att en god djuromsorg är basen i svensk kycklinguppfödning, säger Maria Donis.
Dela
Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan
Livsmedelsrapporten: Kött och fullkorn bubblar
Nu presenteras Svenska livsmedelsrapporten 2025 med fokus på hälsa och hållbarhet. Livsmedel i fokus ber Anna-Lena Wihlborg, senior rådgivare på Nordic Wievpoint och författare till rapporten, att välja ut tre höjdpunkter – och en bubblare.
11 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.