7 mars 2024
Tack vare samarbetet med Odlarlaget får Sveriges restauranger snart möjlighet att servera svenska tomater året runt.
– Vi vill vara en god kraft i samhället och på det här sättet stöttar vi de svenska odlarna och stärker samtidigt den svenska livsmedelsförsörjningen, säger Nicklas Schöön, affärsområdeschef för frukt och grönt på Martin & Servera Restauranghandel.
Tomaterna ska odlas i toppmoderna växthus om tio hektar som just nu färdigställs i Frövi utanför Örebro. I höst sätts de första fröna i jorden. Tack vare spillvärme från industri i närområdet blir odlingen helt cirkulär.
Svenska Odlarlaget är en medlemsägd förening som består av frukt- och grönsaksodlare över hela Sverige. De utvecklar, säljer och distribuerar hållbara svenska växthusodlade frukt och grönsaker via grossist till den svenska marknaden.
– Vi ser växthusodling som ett resurseffektivt sätt att odla livsmedel. Det gör att vi kan producera stora volymer på en begränsad yta under väldigt kontrollerade former. Genom samarbetet med Martin & Servera tar vi viktiga steg mot självförsörjning av växthusgrönsaker även till foodservice-sektorn i Sverige, säger Magnus Nilsson, vd för Svenska Odlarlaget.
Samarbetet ger Martin & Servera ett tillskott av svenska tomater som innebär att mer än hälften av Martin & Serveras försäljning av runda tomater, och hela försäljningen av kvisttomater, kommer att vara från Sverige.
Dela
Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.