– Jag vill bygga en brygga mellan akademi och livsmedelsindustri, säger hon.
4 mars 2024
Arla Sverige växlar upp sitt arbete inom nutrition, hälsa och livsmedelsforskning. Som en del i den ambitionen har man inrättat en ny tjänst som samordnare för nutrition, hälsa och livsmedelsforskning i Sverige, en roll som Elin Boll tillträdde i januari.
– Det känns som en fantastisk möjlighet. Som stor livsmedelsaktör ser Arla seriöst på sitt samhällsansvar inom hållbarhet och hälsa, säger hon.
Elin Boll har tidigare arbetat som nutritionsspecialist inom Arlas globala verksamhet, i danska Århus, och utformade då bland annat koncernens globala hälsostrategi som en viktig del av hållbarhetsarbetet.
Därefter flyttade hon hem till Skåne igen för att arbeta med livsmedelsfrågor kring nutrition och hälsa för Ikea.
– Men jag kände hela tiden att jag gärna skulle vilja återvända till Arla, men då i en svensk kontext. Jag trivs med både arbetsgivare och kollegor – och att vi jobbar för bönderna och det svenska lantbruket genomsyrar allt vi gör. Att saker och ting ska vara schysst är en väldigt bra drivkraft.
Uppdraget är att jobba proaktivt med en övergripande hälsostrategi för den svenska marknaden. Det första projektet som hon är drivande i är en stor frukostsatsning i samarbete med Rädda barnen.
– Frukost är en viktig pusselbit för barn och ungas hälsa, inte minst i socialt utsatta områden. Vi har tidigare engagerat oss i olika frukostsatsningar men nu gör vi det på ett större och mer strategiskt vis.
Tanken framåt är att Arla ska kroka arm med fler organisationer och andra aktörer för att tillsammans främja goda matvanor.
Vad är goda matvanor för dig?
– Jag lutar mig mot fakta och vetenskap liksom vikten av att ha balans i kosten. Det är inte enskilda produkter som är ”röda” eller ”gröna” utan det handlar om matvanorna i stort. Vissa saker passar bra att äta till frukost varje dag medan andra är mer helg-lyx.
Elin Boll har en bakgrund som livsmedelsforskare vid Lunds universitet, där hon 2014 disputerade med sin avhandling om hur olika kolhydratkomponenter i kosten påverkar riskfaktorer för olika livsstilssjukdomar, såsom fetma och diabetes.
– Det var en del av ett tioårigt program inom Vinnova, där vi hade en god samverkan mellan akademi och industri. På så vis kom jag som forskare tidigt i kontakt med företagsvärlden. Jag tycker att det är spännande att kunna gifta ihop de här två världarna. Målet med livsmedelsforskningen måste ju vara att den ska komma till konkret nytta och faktiskt bli produkter i hyllan.
I sin nya roll på Arla vill hon gärna bidra till ny och intressant nutritionsforskning genom att se till att det kommer relevanta frågeställningar på bordet.
– Inom industrin finns en otrolig kompetens, inte minst finns det detaljerad produktkännedom och kunskap om hur olika processer påverkar olika näringsämnen. Jag brinner för att skapa ökad förståelse och vill att Arla ska bli en brygga mellan akademi och industri.
Dela
Fler nyheter i Förädling och Hälsa och Människor
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.