Knorr produktutvecklar för smakkänsliga

En av fyra personer bär på okänd gen som gör dem extra känsliga för bittra smaker som finns i exempelvis broccoli, spenat, grönkål och kaffe. Nu har Knorrs avdelning för forskning och utveckling tagit fram en buljongtärning som markant minskar bitter smak.

Genen TAS2R38 kan göra bäraren känslig för bittra smaker i olika matvaror. En ny studie med svenska genbärare, som gjorts av United Minds, avslöjar hur deras liv påverkas av deras smakkänslighet och vad de gör för att hantera problematiska situationer.
En majoritet uppger att de mött negativitet och hamnat i konflikter med familjen på grund av sitt känsliga smaksinne. En del känner även skam eller skuld när de tackar nej till mat till följd av den negativitet de upplevt.
Oförmåga att äta mat med bitter smak, samt stigman och brist på kunskap om TAS2R38-genen, är anledningen till att Knorrs avdelning för forskning och utveckling nu har påbörjat en resa för att utveckla en buljongtärning som markant minskar bittra smaker. Efter noggranna tester bjöds allmänheten och genbärare in tidigare i veckan för att provsmaka vanliga rätter som typiskt sett är bittra, men nu anpassade för genbärare.
– Vanligtvis vill vi få maten att smakare mer och godare, men nu siktar vi i stället på att minska intensiteten för dem som inte gillar bittra smaker. Det är verkligen en enkel idé med stor potential för de 25 procent som forskningen kategoriserar som supertasters, säger Sandhya Forselius, kommunikationsansvarig på Knorr Norden.
En oberoende extern panel har bekräftat att kuben avsevärt minskar bittra smaker. I praktiken aktiverar kubens naturliga ingredienser smakreceptorer för att förändra hur smaken upplevs, och den interagerar också på molekylär nivå i maten för att skapa en ny smakprofil.
Om efterfrågan är stor nog siktar Knorr på att göra buljongtärningen tillgänglig under 2025.
Knorr samarbetar även med Johan Swahn, forskare i sensorik, tidigare kock och själv bärare av genen.
– TAS2R38-genen är inte känd bland allmänheten men skapar problem för många. Personligen har den dock gett mig ett förbättrat smaksinne som har varit en superkraft i mitt tidigare arbete som kock. Studier har också visat att genen är överrepresenterad bland vinexperter och att kockar kan vara mer känsliga för bitter smak, säger han.

 

Dela

Fler nyheter i Forskning

Gemensam satsning på bioteknik ska utveckla framtidens mat

Världens växande befolkning och behovet av ett mer hållbart livsmedelssystem kräver nya sätt att producera och konsumera mat. Chalmers tekniska högskola är nu värd för ett unikt konsortium för att utveckla framtidens mat, i samarbete med Arla och Lantmännen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.