I nya ”Sillenbergaren” blandas marina restströmmar med åkerböna

Tack vare ny och innovativ teknik har sill, som annars skulle gå till djurfoder, och åkerböna blivit en så kallad sillenbergare. Middagsfrids och Urban Delis kunder blir först ut med att testa den näringsrika biffen, som till smaken påminner om stekt strömming.

Efter ett flera års forsknings- och förädlingsarbete ser en ny, unik och innovativ produkt dagens ljus. ”Sillenbergaren” blandar mat från havet som annars skulle gå till foder med den näringsrika baljväxten åkerböna.
Bakom metoden för råvaran finns Chalmers tekniska högskola och sillproducenten Sweden Pelagic.
Genom en helt ny teknik – ett bad i en antioxidantlösning som innehåller rosmarinextrakt – stabiliseras det fina sillköttet på ryggbenen mot härskning, och det kan sedan separeras från benen till färs.
– Tekniken som tagits fram ihop med Chalmers ger oss mycket fler möjligheter att utveckla nya, hälsosamma och välsmakande livsmedel. Vi kan få ut 200–300 ton färs från sillens ryggben, och ambitionen är att öka den siffran varje år, säger Martin Kuhlin, vd för Sweden Pelagic.
Från sillråvaran har Axfoundation, Middagsfrid och Urban Deli vidareutvecklat den nya produkten, där sillfärsen blandas med lika stor del åkerböna – en svenskodlad baljväxt med låg miljöpåverkan. Därmed kombineras två nyttiga och hållbara livsmedel där man maximerar tillvaratagandet på råvaran till en helt ny produkt
– Det är hög tid att alla led, från fiskare till konsument, tar ett större anatomiskt ansvar. Vi måste helt enkelt ta hand om hela råvaran. Så det är verkligen jätteroligt att ännu en god, näringsrik och resurssmart produkt nu når konsument. Vår förhoppning är att skala upp till en ännu bredare målgrupp och vi är övertygade om att det finns stor potential även i offentliga måltider, säger Veronica Öhrvik, projektledare inom Framtidens mat på Axfoundation.

Sillen som används är MSC-märkt, fångad med flyttrål i Nordsjön av svenska fiskeflottan, och färsen framställs vid Sweden Pelagics anläggning i Bohuslän. Åkerbönan odlas på Öland av Kalmar-Öland Trädgårdsprodukter, och Sillenbergaren framställs av Urban Delis kockar i Stockholm.

 

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Förädling och Hållbarhet

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.