Nya nationella mål för hållbar hälsa: ”Stora vinster”

En mer hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion. Det är ambitionen när Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket, på uppdrag av regeringen, lägger fram förslag till nya nationella mål.

Svenska folket äter för mycket charkprodukter, salt, socker och fett, konstaterar Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket när de tidigare i veckan presenterar förslag till nya mål som ska förbättra folkhälsan.
– Ungefär 14 000 dödsfall per år kan kopplas till vad vi äter, vilket motsvarar 15 procent av samtliga dödsfall i Sverige. Ur såväl ett samhälls- som individperspektiv finns stora vinster med mer hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion. Att äta hälsosamt går ofta hand i hand med det som är hållbart för miljön och klimatet, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell, i ett pressmeddelande.
De nya målen som myndigheterna föreslår till 2035 ska vägleda myndigheter, kommuner, regioner, civilsamhälle samt näringsliv.
I korthet handlar det om att livsmedelskonsumtionen ska bidra till en bättre och mer jämlik hälsa, samt minska den negativa påverkan på klimat, biologisk mångfald och ekosystem.
För att nå dit listar myndigheterna sex delmål med de viktigaste förändringar på befolkningsnivå som behöver ske fram till år 2035:

  • Konsumtionen av baljväxter, grönsaker, rotfrukter, frukt och bär har ökat med 50 procent till år 2035 jämfört med år 2021.
  • Konsumtionen av fullkorn har ökat med 100 procent år 2035 jämfört med år 2010.
  • Konsumtionen av fisk och skaldjur har ökat med 20 procent till år 2035 jämfört med år 2019.
  • Konsumtionen av energitäta och/eller näringsfattiga livsmedel har minskat med 50 procent till år 2035 jämfört med år 2021.
  • Konsumtionen av kött har minskat med 30 procent till år 2035 jämfört med år 2021.
  • Konsumtionen av salt har minskat med 20 procent till år 2035 jämfört med år 2018.

Fem insatsområden pekas ut för att nå målen, inte minst en marknad och en offentlig sektor som främjar en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion, samt ökad kompetens hos viktiga aktörer i livsmedelssystemt.
Myndigheterna föreslår att målen följs upp löpande.

 

 

 

 

Dela

Fler nyheter i Hälsa och Hållbarhet och Värdekedjan

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.