Så ska Sverige fixa matförsörjningen i kristider

Det behövs snabba beslut om konkreta åtgärder inom livsmedelsberedskap för att på allvar se till att Sverige är bättre rustat om krisen eller kriget kommer. Det är såväl branschorganisationer som stora livsmedelsaktörer överens om.

Stora matlager och ökad inhemsk livsmedelsproduktion. Det är två av de förslag som lyfts i den statliga utredningen om hur Sverige ska klara av matförsörjningen om kriget kommer, vilken presenterades under torsdagen.
Utredaren Ingrid Petersson konstaterar att Sveriges livsmedelsberedskap behöver byggas upp från grunden och att en god konkurrenskraft hos företagen i livsmedelskedjan är avgörande för landets förmåga att klara kriser.
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, välkomnar utredningens analys och förslag.
 Nu behövs snabba beslut om utredningens förslag, och tydliga besked om riktlinjer och statlig finansiering för att landets livsmedelsproducenter ska kunna bidra med sin del, säger vd Anna Karin Hatt i en kommentar.

Utredningen konstaterar att en god konkurrenskraft hos företagen i livsmedelskedjan är avgörande för Sveriges civila beredskap och landets förmåga att klara framtida kriser.
– Den uppdaterade livsmedelsstrategi som regeringen utlovat och som ska presenteras senare i vår måste innehålla tydliga och långsiktiga mål om en ökad svensk livsmedelsproduktion och bättre lönsamhet i hela livsmedelskedjan. Utan konkurrenskraftiga företag och en ökad inhemsk livsmedelsproduktion kommer vi inte kunna bygga en stark livsmedelsberedskap.

Även Lantmännen är positiva till utredningen och trycker särskilt på att regeringen skyndsamt måste börja arbetet med att, tillsammans med berörda företag, bygga upp lager och svensk produktionskapacitet av bland annat spannmål, växtnäring och andra viktiga insatsvaror för jordbruks- och livsmedelsproduktionen.

– Frågan kring Sveriges livsmedelsberedskap har nu diskuterats, debatterats och utretts tillräckligt – nu är det dags att agera och prioritera. Det är i livsmedelsnäringen kompetensen och förmågan finns, men finansieringen måste komma från staten, säger Per Arfvidsson, vice vd.

Livsmedelsföretagens näringspolitiske expert Patrik Strömer, som ingått i utredningens expertgrupp, understryker att en uppdaterad livsmedelsstrategi behövs för att göra matproduktion i Sverige mer kostnadseffektiv och enklare, med potential att göra livsmedel till en betydande svensk exportvara.
– Vad som nu behövs är en uppdaterad livsmedelsstrategi som gör det billigare och enklare att producera mat i Sverige, säger han i en kommentar.
Han påpekar även att Sverige är en del av EU:s inre marknad, där flödena visat sig fungera väl under nutida kriser såsom pandemin. Det vore enligt honom därför ett misstag att stänga in sig inom Sveriges gränser och underskatta företagandets och handelns betydelse.

 

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.