– Musslan är ett superfood, säger musselentreprenören Janne Bark.
30 januari 2024
För drygt tio år sedan satsade entreprenören Janne Bark på att lyfta musslan som livsmedel. I dag driver han både Musselbaren och Musselfabriken, och utbildar och inspirerar fler att jobba mer med denna råvara.
– Det är många som har fått upp ögonen för det här lilla smarta blötdjuret. Musslan är ett superfood och kanske ett av de allra nyttigaste proteinerna vi kan äta. Musslor är väldigt rika på järn, B12, selen, E-vitamin, zink och omega 3, säger han.
I Musselfabriken tar man även vara på musslor som inte kommer ut i handeln. Dessa ”svinnmusslor” har ojämn storlek och mals till färs. Resultatet blir burgare, bullar och nuggets men man vill också skapa helt nya format. Färsen, som är både prisvärd och näringstät, funkar bra i blandning med andra ingredienser, exempelvis med baljväxter, kalkon och fisk.
– Man kan tänka sig allt från tacos, till lasagne, järpar och ingrediens i fishcakes. Här finns inga gränser för vad man kan göra.
Musselfabriken samarbetar med landets främsta musselodlare: Scanfjord, som håller till på Orust och odlar musslor på rep. På en sådan rigg växer det ungefär 200 ton musslor, vilka skördas hela året. Musselodling kräver inga resurser av typen värme, vatten, el eller bekämpningsmedel.
– Musslor finns i stora volymer och spelar en avgörande roll för vår havsmiljö. De filtrerar vatten för att få i sig plankton, och ett kilo musslor kan sila upp till 6 000 liter vatten per dygn. De får i sig kväve och fosfor, och när vi skördar musslor motverkar vi alltså övergödning i havet. I dag pratar vi också om behovet av att öka självförsörjningsgraden och då är musslan helt rätt val, säger Janne Bark.
Han menar att det finns en stor förädlingspotential vad gäller musselkött, som generellt sätt skulle kunna ersätta rött kött.
– Det är så en fantastiskt nyttig råvara att vi inte får missa att göra det här till ett mer tillgängligt protein. Musslan borde verkligen vara vardagsmat.
Text: Katarina Schläger
Dela
Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Hållbarhet och Människor
Förädling Människor Mötesplatser
Tempe på åkerböna tog hem matinnovationspriset
En fullpoängare rent hållbarhetsmässigt och en produkt som bjuder på små insprängda smaksensationer. Så beskriver juryn det vinnande bidraget i årets upplaga av tävlingen Ät Stockholm: Hallstavik Tempe.
19 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.