Premiär för Fazers innovativa proteinchoklad – i Singapore

Fazer har fått sitt specialprotein Solein godkänt för användning i livsmedel i Singapore. Och kan nu introducera världens första chokladkaka som innehåller protein tillverkat av luft.
– Det krävs mod för att driva innovationer för ett mer hållbart livsmedelssystem, säger Heli Anttila på Fazer Konfektyr.

Chokladen Taste of future snack bar började nyligen säljas i ett begränsat antal i Singapore efter att myndigheterna – som första landet i världen – godkänt Fazers protein Solein för bruk i livsmedel. Chokladen innehåller två procent av proteinet.
Detta är den första förpackade konsumentprodukten som innehåller proteinet som tillverkas av luft av Solar Foods, ett finskt foodtech-företag med missionen att revolutionera den globala livsmedelsproduktionen.
Proteinet är funktionellt, näringsrikt, och mångsidigt med innehåll av bland annat järn, fibrer och B-vitaminer.
– Vi behöver ta fram nya lösningar och prova nya outforskade möjligheter, säger Heli Anttila, direktör för produktutveckling på Fazer Konfektyr och fortsätter:
– På Fazer letar vi ständigt efter möjligheter att skapa innovationer för en mer hållbar framtid, vilket också är anledningen till att vi har investerat i Solar Foods, det finska startupföretaget som ligger bakom Solein.
Fazer ska fortsätta att utveckla produkten och satsar nu på att få proteinet godkänt även i Europa.

  • Solein härstammar från en naturlig, icke-modifierad, encellig organism.
  • I stället för att vattna och gödsla organismen skapas proteinet genom en fermenteringsprocess som utnyttjar luft och elektricitet som primära resurser.
  • Därav behövs bara en bråkdel av den mark, det vatten och den energi som annars behövs för animalie- eller växtproduktion.

 

Dela

Fler nyheter i Forskning och Förädling

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.