30 november 2023
Kåseberga fisk har blivit något av en institution på Österlen, ett familjeföretag som startades 1968 och nu drivs i tredje generation av Jimmy Ahl.
– Vi har en lång tradition av ålfiskare i släkten och min gammelfarfar Ola Ahl var en riktig kändis i början av 1900-talet. Han finns avmålad på väldigt många tavlor och har fått en sjöbod uppkallad efter sig, säger han till Livsmedel i fokus.
Den stolta åltraditionen fick dock ett tvärt avbrott när pappa Leif, som led av sjösjuka, valde att gå i land för gott och i stället åka runt i trakten och sälja färsk fisk från sin skåpbil. Affärerna gick bra; en dag bestämde han sig för att det var bättre att kunderna kom till honom i stället för tvärtom, och byggde en butik med rökeri i Kåseberga hamn. Och på den vägen är det.
I dag är fiskaffären en av de mesta välsorterade i Sverige, här finns även flera serveringar och ett stort restaurangkök där kockar förädlar fisk och skaldjur till såväl grossister som livsmedelsbutiker, samt en omfattande cateringverksamhet.
Så här några veckor före jul får verksamheten ett kraftigt uppsving och går in i vad Jimmy Ahl kallar ”vår andra högsäsong”.
Det som säljer bäst är lax i olika former: varmrök, kallrökt och gravad.
Och varmrökt ål, så klart – även om det är en minst sagt omdebatterad delikatess.
– Vi säljer ål som fiskas under kontrollerade och certifierade former. Ålfiskarna fiskar bara det de har tillstånd för, och en del av ålen odlas i Helsingborg, betonar Jimmy Ahl.
En annan storsäljare så här års är sill. Under november och december säljs i runda slängar 4 ton sill. Kundernas favoriter är Brantevikssill, Kåsebergasill, Senapssill, Drömsill och Löksill.
– Vi gör allt från grunden och efter egna recept, säger Joneta Belfrage, Jimmys bonusdotter som ansvarar för kök och restaurang.
Kåseberga rökeri är i gång året runt. Januari och februari håller man visserligen butiken och restaurangen stängd men rökeriet är i gång ett par dagar i veckan för att kunna leverera till grossister och lokala livsmedelsbutiker.
Tio personer är anställda på heltid helåret men under högsäsong plockar man in ytterligare ett 30-tal medarbetare.
– Jag tycker att det är viktigt att hjälpa ungdomar att ta första klivet in i arbetslivet och många av dem som börjar här kommer tillbaka säsong efter säsong. Det här är en trivsam arbetsplats där alla tar eget ansvar och ställer upp för varandra, säger Jimmy Ahl.
Själv har han börjat trappa ned lite för att ge mer utrymme för sonen Sebastian som står på tur att ta över driften.
– Det kan jag unna mig med tanke på hur mycket jag har slitit här på rökeriet. Det blir totalt 102 år om man räknar ihop alla mina timmar och gör om det till normala 40-timmarsveckor!
Medarbetaren Christopher Jensen ser till att det brinner lugnt och fint i de fyra rökarna.
Dela
Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Förädling
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.