Ökad samverkan ska skapa fler innovationer inom livsmedelsindustrin

Örebro universitet har etablerar en samverkansplattform inom mat och hälsa, med särskilt fokus på små och medelstora företag i regionen. Syftet är att skapa bättre förutsättningar för att kunskapen och kompetensen som finns på universitet inom området mat och hälsa ska komma till praktisk nytta – inte minst för livsmedelsindustrin.

Utgångspunkten för projektet är Örebro universitets profilområde Mat och hälsa, där tvärvetenskaplig forskning bedrivs.
– Vi vill skapa bättre förutsättningar för att kunskapen och kompetensen som finns på universitet inom området mat och hälsa ska komma till nytta, säger Robert Brummer, professor i gastroenterologi och klinisk nutrition, vice rektor och den som ansvarar för profilen Mat och hälsa vid universitetet.

Syftet är dels att nå ut till näringslivet genom att paketera forskning och kunskap på mer systematiskt sätt, dels att bli en bättre mottagare av olika frågor i hela samhället. Förhoppningen är att det ska skapa ett starkare näringsliv i regionen och fler innovationer inom livsmedelsindustrin.
– Genom den här satsningen bygger vi ett slags ”front office” till universitet, för att det ska bli enklare att nå akademien. Den som har en fråga kring mat och hälsa ska alltid kunna få vår hjälp med att komma vidare, säger han och förklarar att det där med att nå rätt person kräver systematik.
Hållbarhet i kombination med hälsa är en central del i all forskning inom profilområdet Mat och hälsa. Men hittills har hälsosam konsumtion sällan varit en utgångspunkt när det kommer till innovation inom livsmedelssektorn.
På sikt är målet att samverkansplattformen ska bidra till att hälsoaspekter, tillsammans med de miljömässiga, ekonomiska och sociala aspekterna, är en naturlig bas i framtidens hållbara matsystem.Projektet med att bygga upp och etablera samverkansplattformen Mat och hälsa ska pågå i tre år, fram till juli 2026.

BILDEN: Under kickoffen för satsningen träffade projektgruppen regionala partners. Här är Göran Eriksson, forskare; Mischa Billing, förändringsledare; Samira Prado, forskare; Johnny Karlsson, samverkanskoordinator; Olle Jonsson, utvecklingsledare för område näringsliv med fokus på innovation och entreprenörskap på Region Örebro Län; Robert Brummer, projektägare och vicerektor för mat och hälsa; samt Lavinia Gunnarsson, projektledare.

Dela

Fler nyheter i Forskning och Mötesplatser

Trendbrottet: Svenskproducerat viktigare än pris på julbordet

För första gången sedan 2021 minskar prisets betydelse när svenskarna ska välja mat och dryck till julbordet, samtidigt som allt fler vill att det ska gå snabbt och enkelt att förbereda. De mångåriga julbordsfavoriterna skinkan och Ris à la Malta utmanas alltmer av Janssons frestelse och lussebullar, enligt Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.